Naked Lemon Jam

imageJag lovar, här kommer sista citronreceptet på ett tag, eller ja, jag måste ju uppdatera er om limoncellon, men det räknas väl inte, va?

När man har gjort limoncello så står man ju kvar med ett gäng nakna citroner, och vad …kan man då göra med dem förutom att klämma ut citronjuicen, frysa in den i iskuber och glömma bort den tills du frostar av frysen om ett år eller två?

Eller så gör man citronsylt som man kan ha på frukostmackan, möla i sig med ohemula mängder parmesan en fredagkväll, ge bort i julklapp…

Gör så här:
1. Eftersom vi vet att det beska sitter i det vita i skalet och du nu har bara massa vita citroner, så kokar vi dem i salt vatten för att minska beskheten. Koka upp tillräckligt med vatten så det täcker citronerna och häll i 1 msk salt per liter vatten.
2. Släpp ner citronerna i vattnet och koka i 15 minuter.
3. Häll av citronerna i ett durkslag och kyl ner dem så att du kan hantera dem.
4. Ställ in en assiett i frysen
5. Hacka citronerna, kött och skal i små bitar (man kan fuska och köra dem snabbt i mixern) – att du slänger kärnorna är självklart, va? Citronerna är ju ganska så ”lösa” efter de har kokats, så ett tips är att skära ev ena toppen på citronen, tömma ut citronjuicen (inte slänga bort, utan töm ner det i bunken med hacket) innan du börjar hacka citronen, det blir mindre söligt då.
6. Koka upp citronhacket med lika vikt socker.
7. Efter 30 minuter kan du kolla konsistensen – ta ut assietten ur frysen, droppa 1/2 tsk sylt på den. Om sylten har stelnat efter en halvminut så är den klar.
8. Häll sylten i väl rengjorda, varma burkar.
9. Låt burkarna stå upp och ner tills de har svalnat, så blir det vakuum i burken. Det är fantastiskt roligt att öppna en egen burk sylt och höra det där tillfredsställande ”ploppet”, känns extra proffsigt – eller så är jag bara lättimpad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s