Rabarber – den artförvirrade grönsaken

imageRecept: Rhubarb fool

Rabarber är en artförvirrad liten grönsak som vill vara en frukt, och självklart dömer vi inte utan säger bara ”välkommen tillbaka i säsong” till den lilla surisen i sin rosa kroppsstrumpa.

En av mina favoritefterrätter är vad man i England kallar för ”fool” och då helst med rabarber eller krusbär och att den också är supersimpel är bara ett plus!

Rhubarb Fool

300 gram rabarber
4 msk socker
2,5 dl grädde, vispad
samma volym grekisk eller rysk yoghurt

Dela rabarbern i mindre bitar, lägg i en kastrull tillsammans med sockret och värm på svag värme med locket på tills bitarna är mjuka.
Ta av locket, öka värmen något och låt lite av vätskan koka bort. Dra sedan bort kastrullen från värmen, låt rabarbern svalna och häll av (och spara) rabarbersaften som har bildats.

Vispa grädden hårt och vänd ner yoghurten och avsvalnad avrunnen rabarber (det skall inte bli som en total geggamoja, utan man får gärna se lite rosa rabarbersträck i gräddblandningen)  och låt stå kallt i minst en timme.
Lägg upp i portionsglas och häll över lite av rabarbersaften innan servering.
Jag valde att servera med havregryn som jag hade rostat med lite smör, socker och kanel och då är det egentligen bara en skvätt whiskey som skiljer vår rabarberfool från den skotska efterrätten Cranachan (fast den görs egentligen med hallon) – och skotska efterrätter tycker jag bara man skall ha på Burns night, för annars kan det gå överstyr och man sitter helt plötsligt och äter haggis en helt vanlig onsdag….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s