It’s a Gnock-out

imageHemmagjord gnocchi kanske inte var det snabbaste jag har gjort, men det var inte svårt alls och definitivt värt jobbet! Tänk att potatis och mannagryn kunde bli så gott… Gnocchisarna kan du frysa in okokta, så gör du en redig laddning när du ändå håller på.

Det var så enkelt att göra, så har du några barnslavar hemma kan du utan problem låta de vara med, eller till och med låta dem ta över medans du dirigerar dem från köksbordet.
Gnocchi betyder knoge eller kvisthål på italienska, och skall vara lite rundade i formen, med en räfflad sida. Enklast gör du det genom att trycka ut gnocchin med tummen mot en gaffel, men som ni ser på min bild så överlät jag även det här till nio-åringen som fick hantera den vassa kniven själv för första gången, så storleken blev lite hejsan hoppsan, men vad gör det?!

750 gram mjölig potatis
225 gram mannagryn
lite salt
1 ägg

  • Koka potatisen i osaltat vatten tills den är mjuk. Pressa potatisen medan den fortfarande är varm och låt svalna något.
  • Häll ut potatisen på bakbordet, och tillsätt och knåda in mannagryn och ägget tills du får en mjuk deg. Eftersom potatisen kan absorbera olika mycket mannagryn beroende på hur mjölig och torr den är, så börja med hälften av grynen och fyll på efter hand.
  • Dela degen i fyra bitar och rulla sedan varje bit till en centimetertjock rulle.
  • Skär sedan rullarna i gnocchi-bitar, ca en-två centimeter stora och om du orkar så klämmer du till varje bit mot en gaffel.

Så här långt kan du förbereda, lägg in de som skall in i frysen, eller pudra gnocchisarna med mjöl och förvara dem i kylskåp upp till två dagar.

  • Koka gnocchin i omgångar i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan, det tar ett par minuter och låt rinna av i ett durkslag.
  • Servera gnocchisarna som de är med en god sås, gratinera i ugnen eller gör som vi, fräs dem i stekpannan med olivolja och lite vitlök tills de får färg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s