You say tomato, I say shut up!

imageRecept: Torkade tomater

Att torka tomater måste få ta sin tid, försöker du köra upp värmen och jaga på processen så blir resultatet inte alls bra, utan tomaterna blir bittra och utbrända – och sånt vill man ju inte ha som lunchsällskap!

Dela tomaterna, lägg dem med skalsidan nedåt i en ugnssäker form, häll över lite olivolja, salt och pyttelite socker. In i ugnen på 100 grader i en fyra-fem timmar.
Det här är ett superbra sätt att omvandla tomater som har varit bortglömda i en skål och man vet inte vad man skall göra med till att bli tomaternas Tyra Banks!

Ät å njut tillsammans med antipasto, i en sallad, som ett grilltillbehör eller pigga upp vardagspastan. Tomaterna klarar sig fint i kylen en 3-4 dagar (fast vanligtvis är de uppätna innan dess) men är du lyckligt lottad att ha en mängd tomatplantor så att du kan torka industriella mängder tomater så kan du spara dem på två sätt:

  • medans de fortfarande är varma, lägg ner tomaterna i en steriliserad glasburk (tillsammans med lite örtkryddor och vitlök) och täck med olivolja. Använd hellre mindre burkar än en stor för att behålla dem fräscha.
  • eller, låt tomaterna svalna, lägg ut dem på en bricka och in i frysen tills dess att tomaterna är halvfrusna, och lägg sedan över de styckfrusna tomaterna i en burk.
    Låter det pilligt? Du kommer tacka mig när du plockar fram lite sommartomater ur frysen en trist fredag i januari!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s