Det är svårt att hitta bra ljusknappar!

Ljusknappar? Japp, det var det maken trodde att vi skulle köpa till studentskan – ljusknappar istället för julklappar! Vad är oddsen liksom? Kan man ha autocorrect i örat? Granen är inne i huset nu – oklädd och fortfarande i sitt nät står den som en gotländs rauk i vardagsrummet och ser lite malplacerad mystisk ut, som en form av rekvisita i en sämre svensk juldeckare.
Jag var inte med och valde gran, och blev något stressadimage när jag insåg att familjen hade valt en vanlig sticksig rödgran, en sådan som barrar innan första julsnapsen är drucken. Men, tydligen valde de den fetaste granen på marknaden, så barrning är tydligen inget problem, utan den ”kan barra 90% och då börjar den se ut som en vanlig gran”…

Om lite mer än 48 timmar så drar julaftonsätandet igång och jag tänkte bidra med några käcka sista minuten tips, som en slags frystorkad Ernst, bara tillsätt vatten… Kanske ska du skall fira tillsammans med svärföräldrarna för första gången och utgett dig för att vara en kökets virtuos, eller du hade högt ställda ambitioner att göra allt från grunden där här julen och så ”poff, så var julen här”, innan du ens hann köpa potatisen till GPs julglögg eller bara vill stila lite, då kommer några finfina genvägar för dig här:

Julsnaps Okryddat Brännvin 35 cl t.ex. Brännvin Special Strösocker 3 tsk Varmt vatten 3 tsk Kanelstång 1 styck Kryddnejlika 8 styck Kardemummakärnor 8styck Zest från 1-2 clementiner

  1. Dag 1; Rör ut sockret i det varma vattnet så att sockret löser sig. Häll ingredienserna (utom zesten) och brännvinet i en stor glasburk.
  2. Dag 2; Häll i clementinzesten.
  3. Dag 3; Sila upp snapsen i en serveringsflaska, dekorera lite fint med kottar, band, julkula eller så får att imponera på släkten. Servera snapsen väl kyld.

(nästan hemmagjord) Leverpastej 5-6 katrinplommon 2 msk brandy/cognac, 1 frp bredbar leverpastej 3 msk grädde

  1.  Hacka katrinplommonen i små bitar och låt dem marineras i spriten i ett par timmar.
  2. Blanda ihop pastejen, grädden och plommonen+ ev. sprit som inte har sugits upp. Tada – enklare kan det inte bli och väldans gott. Serveras med fördel i en liten skål med tomtar på!

Senap (som vi låtsas att vi alltid har gjort den)

  1. Mixa ihop 3/5 grovsenap med 1/5 dijon och 1/5 flytande honung, (krydda med färsk timjan om du har). Lägg i en burk, rita en egen etikett och ge till värdinnan på festen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s