Hej bloggen!

klämentinerNu var det länge sedan vi sågs och det känns lite pirrigt, nästan som att komma tillbaka till skolan efter ett lov.

Igår var vi bortbjudna och som vanligt så står jag och fixar mig i sista stund i badrummet medan resten av familjen påklädd, varma och griniga, står och trampar i hallen.
För att avstyra eventuella stressknackningar på badrumsdörren så tjoar jag med jämna mellanrum ”jag är på väg”, ”klar snart”, ”oj oj oj”, lite som en backande lastbil medans jag med en hand fixar håret och med den andra drar på mig kalasbyxorna, så att ingen tror att jag rävar.
Att räva; (verb) är att stänga in sig i badrummet och låtsas utföra ”call of nature” när man egentligen kollar Facebook, läser nyheterna och spelar Candycrush… (jmf med ”sova räv”) typ.

När vi väl kom fram till kalaset, jag med läppstift och maskaran fortfarande i näven, insåg jag att vi hade glömt ta med; tulpaner till värdinnan (står i ett ölglas på diskbänken hemma), ostar, skinka och inte minst lite hemgjord clementinmarmelad – va, kan inte familjen samla ihop detta istället för att stå och jaga på stackars mig?

Hur som, har ni också hundra clementiner som ligger och skrumpnar i skålar överallt, så gör lite marmelad som ni sedan kan hälla upp i julens sillburkar, sätta en fin etikett på och ta med nästa gång ni blir bortbjudna…

600g klementiner
600g strösocker
saft av 2 citroner
8 dl vatten
ev. 4 msk cointreau

  1. Skär clementinerna i kvartar, ta bort ev. kärnor. Hacka clementinerna i en matberedare tills fruktkött och skalet är finhackat.
  2. Värm clementinerna med vatten & citronjuice i 20 minuter på låg värme och tills de skalet är riktigt mjuk.
  3. Tillsätt sockret och rör tills det har löst sig. Vrid upp värmen och låt koka i 30 minuter, rör om ofta. Marmeladen bör börja tjockna nu.
  4. Ta av från värmen (rör i likören) och häll marmeladen i steriliserade burkar. Skruva på locken på medan marmelad fortfarande är varm och låt svalna.
  5. Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s