Mesdames et messieurs, veckomatsedeln is back!

imageRecept: Cranachan och sopptips

Här sitter jag och festar till det lite granna, galaklädd i stor högtidsstass, med silkeshandskar på och smuttar på ett litet glass bubbel.
Ni kanske undrar kanske vad som jag har hittat att fira så här på söndagen i Egons efterdyningar? Tada, jag firar till för att detta är det 200e blogginlägget och samtidigt den första veckomatsedel det här året, hurra hurra hurra hurra!

Veckomatsedel, ett fenomen som man har vant sig av med under julledigheten då det bara har varit att öppna kylskåpet och beta direkt ur det. I fredags så trodde jag att jag hade åkt på en vuxenvariant på dagissjukan, eller kanske blivit åksjuk på väg till jobbet, ja något var det som inte kändes rätt. Det tog ett bra tag innan jag förstod att det var hunger jag kände, en känsla som man inte har haft sedan 19 december ungefär.

Så nu vill vi ha något som retar tuggreflexerna lite mer än rödbetssallad och marzipan så denna vecka blir det:

  • Svampstroganoff med vildris
  • Sallad med quinoa, rostad mandel och rökt lax
  • Stir fry – nudlar, ingefära och vitlök, grönsaker; morot, broccoli, sockerärtor, spenat, ja vad du har hemma och tycker är gott, lite kött av någon sort (eller inte om man inte vill), och så fuskar vi lite med en färdig stir-fry sås.
  • Potatis och purjolökssoppa – ett litet tips; spara parmesanskalkarna, de där som brukar åka i soporna, och släng ner en skalk eller två när du kokar soppa. Ger himla god smak och reder dessutom soppan lite granna (glöm bara inte fiska upp skalken innan du serverar, för ingen blir glad över en sönderkokt blek skalk på tallriken).
    Soppdagar så äter vi lite efterrätt och då föreslår jag Cranachan, en efterrätt från Skottland:
    Rosta 2 dl havregryn i en torr stekpanna, ha i lite honung, sirap, brunt socker, kanske lite hackade nötter. Vispa 2 dl grädde och blanda med  3 dl grekisk yoghurt, 5-6 msk whisky, 3 msk honung, 400 gram  hallon och till 
    sist havregrynen, det ni, det är en torsdagsefterrätt som heter duga det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s