Semlan, så enkel så att minsta barnunge kan göra den.

Processed with MoldivSemmeldagen är här igen, vissa har peppat sedan november och andra kan både ha och mista den, och jag tillhör den senare kategorin; tacka vet jag punchrullensdag (9 mars) och internationella picknickdagen (18 juni).

Men hur som, man faller ändå som en kägla för trycket och bakar ett gäng semlor. Receptet är så enkelt så du kan låta en liten barnunge göra det, har du brist på sådana så behöver du antagligen inte baka några egna utan kan lyxa till det med en färdigköpt från finbageriet.

Fyllning kan man ju spexa till med; det traditionella med mandelmassa som blandas med lite inkråm (den urgröpta bullen alltså) och lite mjölk till en smet, nutella, saffransgrädde, phillyost istället för grädde – oändliga (nåja) möjligheter.

Semlor 14 st
25 g jäst
2 dl fingervarmmjölk
1 ägg
¾ dl strösocker
1 krm salt
75 g smör, rumsvarmt inte smält. Smält smör binder mer vetemjöl och dina bullar blir hårdare, med rumsvarmt smör så får du fina mjuka bullar.
ca 7 dl vetemjöl
Kardemumma om man nu tycker det är gott, men det gör inte jag så det hoppar vi. 

  1. Smula ner jästeni en bunke och rör ut i lite mjölk tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken,  ägg, strösocker, salt, smör och vetemjöl (+kardemumma), till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
  2. Dela degen i 14 bitar och rulla till bollar. Lägg bullarna på en oljad/bakpappersklädd plåt och tryck till dem lite lätt. Jäsa under bakduk i ca 30 min.
  3. Pensla bullarnamed mjölk, man kan ju ta ett uppvispat ägg men jag tycker att det är slöseri för 14 bullars skull.
  4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader i 6–9 min och låt dem sedan svalna på ett galler.
  5. TIPS; När de har svalnat något så penslar du dem med sockerlag (koka ihop ½ vatten och ½ socker) vilket både ger en glansig yta men också förhindrar att fukten försvinner, och då får en saftig och mjuk semmelbulle, ett litet konditortips så där ba’. Fungerar lika bra med kanelbullar, och då kan du strö på pärlsockret efter gräddning.

Skär eller klipp ur ett lock i bullarna, lite som en trekant nedåt. Gröp ur lite inkråm och bred sedan på fyllningen och spritsa på grädden (eller klicka på är nog snarare närmare sanningen, man tänker att man skall spritsa ut en snygg gräddros och så blir det bara gegg ändå). Sätt på locket och pudra över florsocker.

Eller ha en semmelbuffé, fram med bullarna och olika fyllningar så får dina gäster toka ihop sina egna favoritcombos!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s