En kalasbyxa gör ingen fest!

imageRecept: Birgittatårta

Strömpebyxer är inte så festligt. En gång i tiden kallade vi dem för kalasbyxor, sicket konstigt namn, inget kalas alls med att kränga på sig tjocka nylontajts under vinterhalvåret. Vill man vara fin så får man lida pin sägs det, vet inte om jag är så jäkla fin men pinas gör jag.

Men vad är det för människohatande uppfinnare som uppfann modellen en gång i nylonens barndom? Hur man än drar och hojkar upp dem så glider de ner och korvar sig strax nedanför grenen, när man har suttit på möte så låssas man pyssla med något så att man kan gå sist ut ur rummet innan fikat och hoppas att ingen vänder sig om när man med spelad nonchalans, ett stadigt grepp om strumpelinningen och svängande höfter a la Michael Jackson rättar till nylonisarna,

På Facebook har det stormat en debatt om ”man-spreading”, detta bredbenta fläkandet över inte bara sitt eget säte på buss eller spårvagn, utan inkräktandet på personen brevids sittutrymme – inte ok! Några tycker att detta är helt försvarbart utifrån den manliga anatomin, och även om det känns självklart att rekommendera ett läkarbesök om man av någon anledning måste ha 1,5 meters mellanrum mellan knäskålarna, så vill jag ändå säga, att är det några som har jobbat för sin bredd mellan knäna så är det just nylonstrumpebärarna! Efter en dag utsatt för lite vardagstortyr med en fashionistas variant av opus deimunkarnas spikbälte, så förtjänar man lite kallras på vägen hem!

Kalas blir det däremot om man bjuder på den här tårtan, (Birgittatårta kallar jag den, varför har jag ingen aning om  – vem är Birgitta?) har man dessutom två dekorationsgalna två-åringar i närheten så blir den extra fin!

Det här behöver du till botten :
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Det här behöver du till marängen :
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 dl flagad mandel

GÖR SÅ HÄR :
Vispa smör + strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl + bakpulver, blandat! Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret, vispa till hårt skum och tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Bred ut uppepå botten-smeten på plåten, strö den flagade mandeln över och grädda ca 40min 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt svalna. Skär tårtan mitt itu, bred ena halvan med hallon (300 gram) + vispad grädde (ca 3 dl). Lägg på andra halvan av tårtan och servera!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s