-Vad gör man på skärtorsdagen, egentligen?

imageRecept: Lyxiga hemmagjorda tortillachips

Tänk, det är många som har skrivit in med just den frågan till Kokerskan Ruts Barnbarn och självklart så delar jag gärna med mig av min visdom och kunskap, på ett otroligt ödmjukt sätt, såklart!

Det kan tyckas lite oroande att så många inte har en aning om att skärtorsdagen är en dag med starka afterwork-traditioner, men så är det. Skärtorsdagen var dagen för den första afterworken (eller nattvard som man kallade det då), då Jesus och hans kollegor gick ut för att svinga en bägare eller två tillsammans, dricka surt vin och gnaga på en kycklingvinge eller något annat från AW-buffén.

Uttrycket ”jag är brödet och vinet” är faktiskt en direkt felöversättning, utan vad Jesus verkligen sa var ”jag har brödet och vinet” för det var det som han skulle ha med sig. Brödet ja, tänker ni, fasen det har jag ju också glömt, men här kommer en räddare i nöden: De flesta av oss, i alla fall vi som är i småbarns- och tacoträsket, har ett par öppnade förpackningar tortillabröd i frysen som sakta ligger och väntar på att bli tillräckligt frysbrända för att kunna kasseras, de kan man faktiskt enkelt piffa till så att de går från fredagsmysets rester till ”lyxiga hemmagjorda tortillachips”, som man minsann kan servera på afterworken!

Lyxiga hemmagjorda tortillachips

4-6 tortillabröd (vete eller majs)
1 msk olivolja
3 msk limejuice
1 tsk spiskummin
1 tsk chili
1 tsk flingsalt

  1.  Skär varje tortilla i 4 eller 6 bitar beroende på storlek på brödet och lägg på en plåt med bakplatspapper.
  2. Blanda olja och limejuice i en skål och pensla bröden på båda sidorna och strö över salt/kummin/chili blandningen.
  3. Sjuss in i ugnen på 175 grader i 6-7 minuter, vänd och baka i 5 minuter till. (kanske lite längre, min ugn är opålitlig och bränner allt så fort jag vänder ryggen till.
  4. Nu har du härliga och fluffiga tortillachips, sådana som folk betalar dyrt för på burgerhaket, servera med olika tillbehör som salsa, guacamole, hummus etc.

Men, håll koll på vilka du bjuder, för en skvallerbytta som Judas som avslöjar alla kontorshemlighet på facebook, det vill ni inte ha med.

5 reaktioner på ”-Vad gör man på skärtorsdagen, egentligen?

  1. Pingback: Veckomatsedel v 7 – Kokslovet är här! (jo, så hette det från början) | Kokerskan Ruts barnbarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s