Semesterbrön

Recept: Superenkel Foccacia

imageNär jag var liten var jag väldigt imponerad på kosthållningen hemma hos min kompis Christina Svensson – åh, vad avundsjuk jag var! Inte nog med att hon fick dricka Herrljunga cider ur vuxenglas till middag på fredagkvällar, utan det serverades alltid skogaholmslimpa där, skogaholmslimpa som hennes mamma till och med skar bort kanterna på (vilka kanter funderade jag redan då).

Idag blir man ju gladare om man bjuds på en bit hemlagad focaccia till drickan som man får i vuxenglaset, och enklast bakar du den själv. Det här receptet är snabbfixat och sommarstugevänligt – go for it!!

Foccacia

1/2 pakt jäst
3 dl ljummet vatten
Olivolja
6 dl vetemjöl
1 msk honung (ta socker eller sirap om du inte har honung)
1,5 tsk salt

Rör ut jästen i vattnet, häll i salt, honung och 1 msk olivolja. Rör ner mjölet och rör ihop degen med en träsked eller ännu hellre med en elvisp och degkrokar. Det blir en kladdig deg, så att knåda ihop den med fingrarna är ingen höjdargrej.
Låt jäsa övertäckt med handduk i 45-60 min, tippa sedan ner degen på en bakplåt med bakplåtspapper och en skvätt olja på. Ta lite olja på fingrarna och forma degen till ett platt bröd, 1.5 – 2 cm hög.
Jäs ytterligare 20 min, tryck ner oljade fingrarna och gör lite gropar över hela brödet. Du kan sedan strö över oliver, rosmarin och flingsalt eller halverade körsbärstomater, eller varför inte karamelliserad rödlök, skivade päron och blåmögelost – supergott!
Grädda i 200-225 grader i 25 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s