Men va trevligt med lite regn, nu blir bönderna glada…

image

Recept: Potatis och sparristårta

-”Men vad trevligt med lite regn, nu blir bönderna glada…”
Så kan man ju försöka trösta sig, denna sommar när vi blir bruna av rost snarare än solbränna, lätt frysbrända av starka havsvindar.
Om du mot förmodan är en bonde som odlar potatis och sparris och därför dansar mazurka av väderglädje så kommer här ett recept för dig. Det här är ett enkelt recept, en väldigt god vegetarisk rätt som går hem i slott och koja och skulle du bjuda hem en T-Rex eller någon annan typ av inbiten köttätare så kommer de också nöjt smaska i sig detta. Kommer du bara testa ett enda av mina recept ever så är det detta du skall göra!

Tillhör du de där som redan har börjat lägga ut skrytbilder på Facebook och Instagram där hela familjen bestiger stora berg av kantareller som ligger i högar på köksbordet så säger jag (lite snipigt och avundsjukt) att det skulle nog passa väldigt bra till detta också.

Sparris och potatistårta

400g färskpotatis
2 msk dijonsenap
140g färsk sparris
150g Gruyère, grovt riven
3 dl creme fraische
2 ägg

För degen
175g kallt smör i bitar smör
300g vetemjöl
50g Gruyère, grovt riven

  1. Mixa först snabbt ihop mjöl, smör och salt, bara så det håller ihop, inte en slät deg. Mixa sedan ner osten och 1,25 dl iskallt vatten – försöka hålla det så lite som möjligt så att den inte värms upp för mycket – och för ihop degen med händerna, rulla in i plastfolie och låt vila i kylskapet i 30 minuter.
  2. Skiva potatisen tunt, som en 5-krona ungefär, och koka upp snabbt i saltat vatten Koka bara tills potatisen blir lite mjuk, inte genomkokt, låt rinna av väl och låt svalna.
  3. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper till en ungefärlig cirkel, ca 30cm i diameter, ca 0.5 cm tjock. Sprid ut senapen över degen, och lägg sedan på den skivade potatisen, sparrisen och det mesta av Gruyèreosten, men lämna en kant på ca 5 cm runtomkring. Salta och peppra och rulla sedan ihop degkanterna, nyp till dem så att de blir täta. Vispa ihop creme fraishe och ägget och häll över kakan. Strö över resten av osten och grädda i 30 minuter i 200 grader. Ät varm eller ljummen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s