Ostbågar och coccilana…

Recept: Zucchinetti (zucchinispiraler) med italienska köttbullar

Finns det något som är tråkigare än att vara sjuk på semestern, så är det att vara sjuk semesterns sista dag, usch!

Som ni ser fick detta tummen upp från den yngsta familjemedlemmen, så det skall nog gå hem hos er också!

Som ni ser fick detta tummen upp från den yngsta familjemedlemmen, så det skall nog gå hem hos er också!

”Visst gör det ont när knoppar brister” skrev så Karin Boye och jag är övertygad om att hon skrev detta med en frambrytande visdomstand i tankarna. Satan i gatan vad ont det gör, ända från nyckelbenet upp till tinningen, ni vet när man har så ont så man kommer på sig själv med att nästan halta, eller är det bara jag?

Helst av allt skulle jag bara vilja ligga kvar i sängen och äta ostbågar och hutta coccilana. Tydligen är inte detta ett helt accepterat sätt att hantera tandvärk och semesterångest utan här skall det minsann packas och röjas inför den stundande flytten. 

Vi har utvecklat en packningsmetod som är som en blandning av Antikrundan, Tidsresenärerna och Vem vet mest. Föremål efter föremål hålls upp, snabba frågor flyger; Vad är det här, Vad är det värt, När fan ska du använda/ha på dig detta? Hinner man inte svara innan tiden är ute så vips fylls säcken till Saronkyrkan med ytterligare en ”klenod”. En sak som jag lyckades behålla är en ”spiralizer”, ni vet en sådan där liten krumelur som man gör spagettiremsor av grönsaker med. För att bevisa att den visst var värd att spara gjorde jag zucchinetti med italienska köttbullar. Nej, jag vet inte om det finns något som heter zucchinetti, jag hittade på det nu, men spagetti gjord på zucchini borde heta så, eller hur?

Zucchinetti med italienska köttbullar

400 gr blandfärs
4 vitlöksklyftor, 2 av dem oskalade
olivolja, så klart
400 gr körsbärstomater
3 rejäla zucchinis
1 dl crème fraiche
zest från en citron
50 gr pinjenötter, rostade
handfull färsk basilika
parmesan

  1. Lägg in tomaterna i ugnen på 200 grader i en form tillsammans med lite olivolja samt 2 oskalade vitlöksklyftor i ca 15 minuter.
  2. Krydda köttfärsen med salt och peppar + 2 pressade vitlöksklyftor. Forma sedan smeten till små köttbullar, ungefär lika stora som körsbärstomaterna. Stek i olivolja, 10 minuter sådär.
  3. Medan köttbullarna och tomaterna gottar till sig så gör spagetti av zucchinin. Har du ingen spiralizer så kan du använda en potatisskalare eller osthyvel att göra långa remsor med, då blir det pappardelle istället för spagetti. Tycker du inte om zucchini så kan du så klart använda vanlig pasta, då kokar du den nu istället.
  4. När tomaterna är klara så ta ut vitlöksklyftorna, tippa i köttbullarna i formen och täck med folie för att hålla värmen.
  5. Skölj ur stekpannan lite snabbt. Värm 1 msk olja i pannan, kläm ner de ugnsbakade vitlöksklyftorna och mosa med en gaffel. När det börjar fräsa lite så tillsätt crème fraîche, citronskal och lite salt. Tillsätt zucchiniettin och rör runt i pannan i 30 sekunder, inte längre för då blir de geggiga. Ta bort stekpannan från värmen och tippa i köttbullar och tomaterna. Rör runt och strö över pinjenötter, basilika och riven parmesan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s