Tjenare Smulan!

imageEtt av mina första jobb, för detta begav sig på den tiden det faktiskt fanns en hel del jobb att söka och få även för skoltrötta truliga personer i övre tonåren, var på Göteborgs Kex.
Mitt engagemang var lågt och rökpauserna var frekventa. Den huvudsakliga arbetsuppgiften var att sitta vid ”ballerina-bandet” och se tusentals kakor passera, hålla koll på uppstudsiga kakor som lixom jag vill fly från fabriken och peta tillbaka dem, en slags Ballerinakakansfångvaktare. Ibland blev det stopp i förpackningsmaskinen, kakorna hopade sig och då gällde det att snabbt som attan plocka de heta kakor som pumpades ut från den gigantiska kakmaskinen och fylla plastback efter plastback med nybakta Ballerina och Singoalla .
Efter ett par veckor hade jag ätit en livsranson av småkakor, jag drömde dessutom om kakor nätterna igenom och vaknade utmattad och mätt. Arbetsmoralen var inte så hög på den tiden, så en morgon valde jag helt enkelt att lägga av telefonen (ty detta var på den tiden man hade en fast telefon som man kunde lägga av), somna om och så var min karriär som kexarbetare till ända.

Men jag tycker jag att vi har haft en schysst relation även efter vi gjorde slut, Göteborgs Kex och jag, inga ”bad feelings” om man säger så, vi har gått vidare och ibland slinker det ner ett paket köpekakor i kundkorgen – hej, genväg! som vi säger. Så när jag hittade färdig kakdeg i kylddisken, så kände jag att va fasen! Varken genväg eller hembakt, varken hackat eller malet, varken Helan eller Halvan, varken… ja ni fattar.

Så här kommer mitt bästa kakrecept, med en kakdeg som du faktiskt kan frysa (du tar bara fram den 15 minuter innan du vill baka dem, skivar upp degen och bakar degen otinad, se där) både hembakt och genväg på samma gång.

  • 250g mjukt smör
  • 140g strösocker
  • En äggula (äggvitan sparar vi till Pavlova, eller hur)
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 300g mjöl

Mixa ihop smör och socker i en stor skål med en träslev, eller i en matberedare. Lägg sedan i äggulan och vaniljsocker rör ihop snabbt.
Sikta över mjölet och rör om tills allt är välblandat – du kan behöva ge dig på degen med händerna för att riktigt trycka ihop degen.
Rulla degen till en lång ”korv”, rulla in i plastfolie och kyl i i minst 30 minuter (eller skicka in degkorven i frysen och ta fram när du blir kaksugen och får oväntat besök).
Skär upp degen i skivor, ca 1 cm breda och lägg på en plåt med bakplatspapper och grädda i 10-12minuter i 180 grader.
Mums filibabba!

Tips:

  • Rulla degen i hackad mandel före du skär upp och gräddar kakorna.
  • Rulla degen i strösocker (som du har färgsatt med karamellfärg) innan du skär upp och gräddar kakorna.
  • För chokladkakor; Byt ut 50 gram av mjölet mot kakao, blanda i 100 gram hackad choklad, kanske lite mini mashmallows och 1 äggula till. Den här degen blir lite lösare och går inte att rulla ihop, utan klicka ut direkt på bakplåtspapper, ca 14 kakor, platta till degen lite och baka i 12-15 min i 160 grader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s