Bittertant

image

Smarrismarr!

Recept: Apbröd (Monkey Bread) och Glasyr

Bloggen är med på en lista av Sveriges populäraste matbloggar. Eller för att vara helt ärligt fick man anmäla sig själv men bloggen blev antagen och placerad bland de topp 100.
Inte illa, tänkte jag, i en tid då var och varannan medelålders människa som någonsin hållit i en visp och har en mobilkamera startar blogg, lagar mat och bakar så att det visslar om det – (visst ni att det finns folk som fortfarande bloggar om cupcakes, va, nu, år 2015, så jäkla 2009…)

Så rätt nöjd och tillfreds var jag med min plats 91, tills jag insåg att framför mig, alltså rankade på de här 90 platserna över KRBB är bloggar som ger tips om vad man skall göra om man har kokat sitt frukostägg för länge (mosa det med smör…), recept på lövbiff och pommes (!), instruktioner om hur man fyller tacobåtar och jorå, lite carpe diem-skyltar syns i bakgrunden.
Va! Jag kan inte tävla mot detta, det är som ett bloggande paralleluniversum. Men jag är inte bitter för det, för det har jag lärt mig att är man bitter så blir man ful och tråkig. Och det stämmer ju, det är sällan man bjuder hem någon för att de är så härliga och bittra och livar upp varje fest, eller att man tänker att ”gud vad snygg hen har nu när hen är så bitter och grisk”.
Så får man inte vara bitter så kan man vara lite butter, och här bjuder jag på en variant av butterkaka (eller systerkaka som det också kan heta, är inte det ett jäkligt äckligt ord, som något som man borde åderlåta som bot, som ”bukrev” eller ”stickfluss” enligt gammal bondesed?).

Min butterkaka heter Apbröd, eller Monkey Bread, för man bryter av sin lilla bullbit som en apa. Det fattade inte kollegorna på jobbet när jag bjöd på denna så likt förbaskat var de där med en kniv och skulle skära av en bit och jag fick stå bredvid och dirigera och instruera som en galen Kajsa Kavat)

Apbröd:

 • 2dl mjölk
 • 85g smör
 • 2 ägg
 • 9 dl  mjöl
 • 25 gr jäst
 • 0,5 dl strösocker

Montering

 • 125g  smör
 • 1 msk malen kanel
 • 1 tsk mald ingefära
 • 1 tsk muskot
 • 2 dl muscovadosocker
 • 140g pekannötter, rostade och grovhackade

Glasyr

 • 1,75 dl florsocker
 • 1 msk lättmjölk
 • nypa kanel
 • 2 msk smält smör
 1. Börja med degen. Smält smör och blanda sedan i mjölken. Vispa sedan ner äggen.  Vispa ut jästen i degvätskan och blanda sedan ner de torra ingredienserna och knåda i 5 minuter. Låt jäsa i en timme.
 2. Smörj en kakform. Smält smöret i en kastrull. Blanda kryddor och socker samt en nypa salt i en skål. Häll 2 msk smält smör, 3 msk kryddat socker och 4 msk pekannötter in i botten av formen.
 3. Knåda degen och rulla ut den till en rulle och dela i 64 bitar! Va säger ni, ska jag stå och räkna detta… Gör så här säger jag då, dela degrullen i häften, och så hälften igen, och så gör du så 6 gånger, då har du 64 st små degkluttar. Ta 4 – 5 degbollar per gång, doppa dem i det smälta smöret och rulla sedan i det kryddade sockret och släng ner i kakformen. Håll på så tills första lagret är täckt, och strö över de hackade nötterna och sedan fortsätter du att fylla upp formen med sockrade degbollar. Häll över det sista smöret och sockret om det är något kvar.
 4. Täck pannan med plastfolie och låt jäsa en timme.
 5. Grädda apbrödet i 180 grader i 35 minuter. Låt svalna i bunken.
 6. Rör ihop alla ingredienser för glasyr (den tjocknar när smöret svalnar) och drizzla över kakan. Bryt av en bulle och bara njut!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s