Julspurt del 2

Recept: Saffranskaka

Kommer ni ihåg den gamla seden med julbocken. Förr i tiden kom minsann inte en saffranskakasnäll jultomte med paket utan istället kom en barsk julbock som bankade på dörren, hystade in ett vedträd med en nidramsa på och sedan rusade iväg?
Så här vi det just nu, men i modern tappning!
Maken är ute och shoppar, släpar hem mat och klappar men när han kommer hem så måste jag erkänna att ”vi har glömt present till XX/russin/köpa kattsand” eller vad det nu kan vara.
Med ett FAN! så slänger han in grejerna i hallen och rusar iväg medan jag slår in julklappar och skriver parterapi högst upp på önskelistan.

Nä, det gör jag inte. Jag stryker terapin från önskelistan och bakar en god liten saffranskaka och sedan samlas vi hela familjen och fikar, och skrattar sådär som man gör på film när man slänger huvudena bakåt, och ingen är osams och jag har på mig ett litet förkläde och ser lite ”Lotta Lundgren”-aktig ut med både huvudet och leendet på sned och så visar jag enbart min vänstra profil.
– Upp med handen den som någonsin har sett Lotta Lundgrens högra sida? Nä, jag tänkte väl det, den finns inte.

Saffranskaka
200 g smör
½ g saffran (1 pkt)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker om du vill garnera)

 1. Smörj och bröa en form.
 2. Smält smör och låt svalna.
 3. Har du mortel så stöter du saffranet i den med en sockerbit. Har du ingen mortel så dra med baksidan av en kniv över saffranspåsen istället.
 4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
 5. Häll i formen och grädda i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.

Min önskelista:

 1. Parterapi
 2. Ponny
 3. Hus i Toscana

3 reaktioner på ”Julspurt del 2

 1. Å här sitter jag och saliverar efter saffranskakan. Här blir inget sig likt bakmässigt, säger bara Lchf och deras bakta kan hälsa hem, smakar baske mig inte gott. Men jul blir det och skinkan och resten som tur är.
  God Jul önskar jag dig!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s