Veckomatsedel v 2 2016 – Kan inte någon skriva mig en lapp?

imageRecept: Pasta med ragu

Alltså, jag har ingen lust. Jag har ingen lust att börja jobba efter den goa långledigheten, med nästan elva (11!!!) veckor kvar till nästa röda dag… usch.

Jag önskar att någon kunde skriva mig en lapp, som när man inte behövde vara med på gympan i skolan. 
Och så fick man sitta där på en plint med ryggen mot en ribbstol i en kall gympahall som luktade svett och sockiplast, bredvid gympaläraren som alltid hade sådan där obscent korta shorts som alla manliga gympalärare hade på 80-talet så man inte visste var man skulle fästa blicken till slut. Där satt man medans resten av klassen övade bollsport, visselpipan tjöt och man själv funderade på vilken taktik man skulle ta till för att slippa vara med resten av terminen; slänga sig nedför trappan eller låta grannens hund gnaga av hälsenan!

Men eftersom ingen kommer skriva en sådan lapp som säger att jag får tillåtelse att slippa och bara kan sitta och titta på, så får vi försöka göra det bästa av saken och då börjar vi med en riktigt bra veckomatsedel, det gör allt lite roligare och enklare i alla fall.

 • En stor bit torsk i frysen lockar och pockar, så vi gör fiskgratäng, med dillsås och potatismos.
 • Kanske har ni några julrester över? Oroa er inte, inget recept med gammal julskinka, men kanske har ni brysselkål? Gör en vit pizza! Pilla isär brysselkålen och låt bladen ligga och gotta sig i vitlök och olivolja. Kavla ut pizzadegen och bred på ricotta, lägg sedan på broccolibladen och toppa med grönmögelost och grädda i ugnen. Det blir som en liten blek Italiensk himmel som öppnar sig! Griniga ungar som vägrar smaka? Tja, låt dem pilla ihop en egen pizza med fyllning som de gillar.
 • Linssoppa, snällt och billigt så det passar både jultärd mage och plånbok.
 • Pasta med ragu

  • 2 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 finhackad liten lök
  • 1 finhackad selleristjälk
  • 100g tärnade pancetta
  • 500g fläskfärs
  • 200dl torrt vitt vin
  • 50g riven parmesan, plus extra till servering
  • 1 stor citron
  • 400g tagliatelle
  • 3 msk hackad bladpersilja
 1. Skala vitlöksklyftorna, halvera på längden och värm försiktigt vitlök och olja i en stor stekpanna (tillräckligt stor för att få plats med pastan i). När löken börjar få färg, stänga av värmen och låt vitlök dra i 5 minuter och kasta den sedan.
 2. Lägg lök och selleri i vitlöksoljas, strö över lite salt och låt mjukna på svag värme utan att de får färg, i 8-10 minuter. Blir det för tort så tillsätt vatten, en matsked i taget.
 3. Tillsätt pancettan och stek med i ytterligare några minuter. Rör i fläskfärsen och vrid upp värmen. Tillsätt vinet och låt det koka in, kryssa sedan. Häll i 2dl vatten, lägg på locket och låt sjuda i 20-25 minuter. Blanda i lite vatten om blandningen blir för torr.
 4. Medan ragun puttrar så riv parmesanen och skalet från citronen och koka pastan.
 5. Häll av pastan och spara en del av kokvattnen. Blanda ner pasta och osten med ragun i stekpannan och rör ihop på låg värme, späd med pastavattnet om det behövs.
 6. Strö över citronzest och persilja och servera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s