Veckomatsedel v 3 2016 – Är det skottdagen idag?

-Är det skottår?

-Är det skottår?

Recept: snabb Paella

Jag ber om ursäkt för att matsedeln är sen, fast jag har ju svårt att tro att någon just nu sitter och svälter i väntan på instruktioner från KRBB vad som skall serveras denna vecka, även om jag gillar tanken på det att ni sitter därute, beredda vid era kastruller och potatisskalare och bara väntar på att startskottet ska smälla av…

Att flytta till villa har gjort att könsrollerna i familjen har cementerats lite, maken klipper och hugger, fäller träd mellan kaffepauserna, det grillas och det lyfts folköl mot andra män som också grillar. Men nu när rysskylan, helveteskylan,  ”Wassberg-med-snor-i-skägget-kylan” eller vad kvällstidningarna kallar det, håller vårt land i ett isgrepp kan jag inte annat än att säga att jag är nöjd med den utvecklingen.
”En armé marscherar på sin mage” sa Napoleon, och en snöskottare skottar på sin, tänker jag nöjt där jag står inne i värmen och planerar veckomatsedeln och tittar uppmuntrande på maken när han skottar trottoar och gång, heja heja!

  • Blomkål- och broccolisoppa, det är varmt och snällt och precis vad man behöver när man kommer in från kylan.
  • Snabb pasta med lax och pepparrot.
  • Frittata, med fetaost och oliver i.
  • Eftersom jag hittade en påse saffran i innerfickan på jackan – det där braiga stället ni vet som man alltid glömmer bort – så festar vi loss här hemma med lite paella mitt i veckan, en handfull räkor, lite kyckling och/eller chorizo och så saffransris så klart. Till detta dricker vi den sista glöggen och låtsas att det är sangria, olé!

Snabb Paella

1 msk olivolja
1 purjolök eller lök, skivad
250 g skivad chorizo och/eller kyckling
1 tsk gurkmeja
1 pkt saffran
300g långkornigt ris
1l fisk eller kycklingbuljong
200g ärtor
200g räkor, eller skaldjur

  1. Stek purjolöken på svag värme i olja i 5 minuter utan att bryna. Tillsätt chorizon/kycklingen och fräs en stund, rör sedan i gurkmeja, saffran och ris och sedan buljongen. Koka upp, och sjud i 10 minuter under omrörning.
  2. Lägg i ärtorna och koka i ytterligare 5 minuter, rör sedan i räkor/skaldjur och värm på i ytterligare 1-2 minuter. Servera genast citronklyftor.

En reaktion på ”Veckomatsedel v 3 2016 – Är det skottdagen idag?

  1. Pingback: Veckomatsedel v 19 – Är du gravid? Ska vi äta det där? | Kokerskan Ruts barnbarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s