Överlevnadstips från KRBB!

En vante att spara ner och använda när ni sitter i er bivack!

En vante att spara ner och använda när ni sitter i er bivack!

Recept: Jordnötssmörkaka

Som många andra göteborgare fick jag skotta fram bilen igår innan jag sladdade iväg till jobbet. Längs vägen stod det bilar som hade kört fast i snödrivorna och jag kom att tänka på att jag, som säkert många sörlänningar, är ganska så kasst rustad för det här. Den enda vinterutrustningen i bilen var ett par blommiga trädgårdshandskar och jag skulle behöva använda min laptop som snöskyffel om jag körde fast.

Min syster föreslog att om jag inte skulle klara att komma loss så fick jag gräva mig en liten bivack istället i en snödriva och särskilt viktigt var det då enligt henne att jag satte upp en vante på en pinne för att markera min position, strax där bredvid motorvägen. I brist på färgglada vantar så kom vi fram till att jag nog fick googla fram en bild på en vante och sedan hissa upp laptopen istället, som ett vantsubstitut. Och, tjoade hon glatt, tänk vilket avskedstal din chef kommer hålla på din begravning när man hittar dig och din laptop till våren, alla kommer ju tro att du jobbade in i det sista. Jag blev nästan bekymrad över hur förtjust hon lät över den tanken.

Jag vet att jag har haft med det här receptet tidigare, men påstår att dessa skulle vara din räddning om du skulle behöva övervintra i en bivack strax utanför Mölndal, så jag vinterrustar bilen med dem och en snöskyffel.

Jordnötssmörskaka

  • mixa 300 gram digestivekex så att det blir smulor
  • smält 225 gr smör tillsammans med 2,5 dl jordnötssmör
  • mixa i kaksmulorna i smörblandningen tillsammans med 1,75 dl florsocker (eller 1,5 dl vanligt socker, funkar bra det med)
  • sprid ut blandningen i en form, ca 20 x 30 cm
  • smält 150-200 gram choklad, rör i 2 msk jordnötssmör och sprid ut över kakan
  • sist, men inte minst, strö över flingsalt, lite mer än du tror. Yes, det blir pricken över i:t!
  • låt stå kallt i 40-50 min. och skär sedan upp i bitar, det blir ca 30 bitar. Förvara kakan svalt.

 

2 reaktioner på ”Överlevnadstips från KRBB!

  1. Ett utmärkt tips från KRBB. Framgången ligger i det utvecklade konceptet med vanten. År 1955 överlevde ripjägaren Evert Stenmark 8 dygn i resterna av ett snöskred. Han åt två råa ripor för att överleva och hittades tack vare två röda biobiljetter på en pinne. KRBB tar konceptet ett steg till. Vanten värmer handen eller fungerar som nödsignal. Jordnötssmörkaka är rackarns så mycket godare än rå ripa. Med det konceptet är sannolikheten minimal för att ett begravningstal ska bli aktuellt. Tummen upp för KRBB!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s