Nobody puts Kirskål in the corner!

imageDet var match häromsistens i stan, och spårvagnen togs över av överförfriskade supportrar i färgglada halsdukar. Till slut blev tvärstopp i trafiken och polisen kom och hämtade de mest huliganaktiga av supporterskaran. Mitt i detta så satt jag som muminmamman med väskan i knät, väskhandtaget lika långt uppdraget på armen som en veterinärarm i en korumpa! Det var bara en opraktiskt hatt som saknades så hade den snipiga tant-looken varit komplett…
En annan huliganskara som också sprider sig och tar över är den förbenade kirskålen som poppar upp i hela trädgården. Men när livet ger dig citroner, bla bla bla… ja ja, skit i det, nu säger vi att när trädgården ger dig Kirskål så gör kirskålssoppa! Nässlor är så ute som vårprimör, aggressiva och svårflörtade, men kirskål det är grejer det. Kirskål är en förvildad trädgårdsgrönsak som odlades redan på 500-talet men bröt sig sedan loss från etablissemanget och gjort sin egen grej, ”nobody puts kirskål in the corner” liksom, som en trädgårdens indie-spenat!

Har du ingen egen kirskål? Men VÄLKOMMEN till oss här i NoHja* och plocka ditt årsbehov – jag bjuder på kaffe!

2 liter kirskål
1 liter buljong
1 msk smör
1 msk vetemjöl
ev. lite chili
1 tsk torkad körvel
2 pressad vitlöksklyfta
1,5 dl crème fraîche
ev. några skalade räkor

  1. Skölj kirskålen noga och rensa bort gimagerova stjälkar.
  2. Koka bladen mjuka i grönsaksbuljong, det tar några minuter.
  3. Sila bort kokspadet, men spara det. Finhacka bladen i mixer eller för hand.
  4. Hetta upp smöret i en kastrull och rör i vetemjölet, och körvel. Späd med kokspadet. Koka upp soppan och lägg i bladen och pressa i vitlöken. Låt koka ihop i 3-5 min. och rör sedan ner crème fraîche.
  5. Toppa ev. med några skalade räkor.
  • NoHja = North Of HjalmarBrantingsgatan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s