En häst som heter Mackan?

Recept: frukostciabatta

Nerför gatan har vi ett litet bageri och härom lördagen gick jag dit astidigt för att fjäska för familjen med lite nybakt.
– Jag vill ha ett gott frukostbröd sa jag till bageridamen varpå hon vände sig mot korgarna med frallor i.
– Nä, jag menade ett sådant, stoppade jag henne och pekade mot hyllan med limpor, surdegsbröd å så.
-Du sa bröd, fräste hon åt mig.

imageHoppla, men då jag stod där i pyjamasbralla, träskor och håret på ända, i psykologiskt underläge alltså vågade jag inte riktigt fråga om skillnaden utan hasade mig tillplattad hem och gjorde det alla normala människor gör, jag googlade!
Här skulle skillnaden mellan bröd eller limpa redan ut en gång för alla! Döm om min förvåning när Google själv föreslår sökningen ”bröd eller brunte”… Va? Händer det ofta att folk misstar frukostfrallan för en hårig liten ponny? ”Jag la på smör och ost, men sedan sprang mackan iväg och det visade sig vara en liten häst som
bodde i brödburken”!?

Här kommer iallafall ett recept på frukostciabatta som du kan fixa till själv om du inte vågar gå till bageriet.

Frukostciabatta

1/4 pkt jäst
3,5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 tsk salt
3 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl (eller så tar du bara vetemjöl för hela slanten)
2 msk olivolja

Smula ner jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Rör i honung och salt och tillsätt sedan mjölet. Kör gärna med elvispens degkrokar 5-6 minuter, Degen är ganska lös så jag tycker det är bra att slippa kleta med händerna och få deg överallt
Häll oljan över degen och täck bunken med plastfilm och ställ i kylen över natten.
Nästa morgon; Häll ut degen på bakplåtspapper på en plåt, pudra över lite mjöl. Dra och tryck ut degen så att den nästan täcker hela plåten. Skär i rektanglar, 8 stycken och låt jäsa 30 minuter. Grädda i 15 min på 225 grader.

2 reaktioner på ”En häst som heter Mackan?

  1. Såhär säger bagar’n (dvs jag): ett bröd är mycket riktigt som du säger limpor, matbröd, ja sånt man skivar upp helt enkelt. Frallor är frallor, såna man delar på mitten. det kan du hälsa bageridamen!!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s