Jag älskar heminredning!

image

– Kimchi! – Prosit

Recept: Bibimbap

Jag älskar heminredning! Jaja, tänker ni, ”vitt å fräääääääscht”, tjatigt…
Men nej, jag älskar inredningsbilder när man hittar det som inte skulle synas, omålade lister, sladdhärvor bakom soffor och en glimt av en hall överfull med skor. Med samma noggrannhet som Curiosity på Mars letar jag efter spår av mänskligt liv och vardagsstök.
Jag zoomar in på Facebook-bilder, zoomar förbi solbrända selfies och romantiska middagar och jublar högt och gottar mig när jag i hörnet på bilden ser en hög osorterad tvätt, gårdagens disk eller en fondtapet anno 1999 – vi är inte ensamma!
Stresspåslaget för att visa vardagen måste vara en av de största anledningarna till magsår näst efter oförmågan att förstå Västtrafiks biljettsystem …

Jag har sett en hel familj försöka ta sig upp på övervåningen genom ålning medelst hasning i ett försök att undvika att visa att de var hemma då de fick besök som inte hade aviserat sin ankomst minst två dagar i förväg så att hemmet kunde ha stylats, carpe diem jo man tackar…
Lider du också av ”oväntade gäster fobi” eller inredningsångest så bjuder jag på strategin att servera så stark mat så att gästernas ögon tåras, tvingas de dessutom att äta med pinnar så blir de fullt upptagna med det, så du kan vara trygg i att de enbart komma ihåg vilken förtjusande värd eller värdinna du är!

Bjud hem lite vänner på Bibimbap, en koreansk pyttipanna med ris, grönsaker, stekt ägg, ibland med tofu eller kött också, men glöm för bövelen inte gochujang, en koreansk lite söt chilisås (Finns på både Willys och Ica har jag sett). Traditionellt skall man ha minst fem olika toppings, välj dem som passar dig och ditt skafferi bäst:

Per portion

 • 1 portion ris
 • Topping, tex:
  • ¼ zucchini
  • ¼ snabbpicklad gurka
  • 4 svampar
  • en handfull spenat
  • en handfull böngroddar
  • 1/3 morot
  • kimchi
  • 1 ägg
 • 3 msk sesamolja
 1. Medan riset kokar så förbereder du grönsakerna. Skiva morot, zucchini och svamp tunt, så att de mjuknar lätt när du fräser dem i pannan.
 2. Om du vill ha med gurka så hyvla den med osthyveln och snabbpickla i 1 msk risvinäger, 2 msk vatten, 1 tsk vardera av socker och salt samt lite chili och eller ingefära.
 3. Hetta upp ett par droppar sesamolja i stekpannan och stek sedan i omgångar varje grönsaksort med en nypa salt separat i omgångar.
 4. Lägg ris i en portionsskål per person, lägg på grönsaker, tofu/entrecote, toppa med ett ägg ”sunny side up” och en rejäl klatt chilisås. Och förresten, jag ljög, den är inte så stark så att ögonen vattnas så ni behöver inte vara rädda. Blanda ihop och börja käka!

Vill ni ha entrecote eller tofu med i leken så gör en marinad på:

 • 3 pressade vitlöksklyftor
 • Lite riven ingefära
 • 4 msk soja
 • 2 tsk strösocker
 • 1 tsk sesamolja
 • 1 msk sesamfrön

Marinera entrecoten eller tofun, skär i bitar, stek snabbt och servera som ovan.

En reaktion på ”Jag älskar heminredning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s