Is there a crisis? Lets bring cake!

Recept: Victoria Sponge Cake

Processed with Rookie CamEngelsmännen imponerar inte på sistone; de röstar som om de hade förstånd till det som min mamma hade sagt, deras insats på fotbolls EM var tyvärr lika trist och förgänglig som deras senaste års bidrag till Eurovision, och ovanpå allt detta så har de också ändrat i receptet på Bassets Winegums…
Men är det ett område där England slår oss utan tvekan så är det inom området ”Sockerkaka”! Den engelska sockerkakan är något annat än den anemiska, smuliga och bleka kakan man serveras på loppisar och caféer runt om i Sverige. Bara namnet säger ju en del; Sponge Cake! Sponge som också betyder tvättsvamp, då fattar man konsistensen – stunsig och lite kompakt, passar utmärkt för en sommarpicknick då den håller ihop och du inte kommer fram med en glassburk full med smulor.
Eftersom sommarvädret är klassiskt brittiskt just nu, så gör ett avsteg från sill å grill, bjud på en kopp te och en klassisk Victoria Sandwich istället – kanske utmana grannarna på lite tennis så här mitt i Wimbledonveckan.

Sponge cake

• 200g strösocker
• 200g rumsvarmt smör
• 4 ägg
• 200g mjöl
• 2,5 tsk bakpulver
• 2 msk mjölk

Fyllning

• 100g smör
• 140g florsocker
• 150 gr jordgubbssylt
• florsocker

  1. Smöra en kakform, klä gärna botten med smörpapper så kommer kakan ur formen så himla mycket enklare.
  2. Rör ihop socker och smör så att det blir fluffigt, och rör sedan i övriga ingredienser till en slät och mjuk smet och häll i formen. Smeten är ganska så tjock och inte alls rinnig som vanlig sockerkakssmet.
  3. Grädda i 175 grader i 35 min, kolla med en sticka att kakan är klar. Den skall kännas lite fjädrande och ”spänstig” när du petar på den.
  4. Stjälp upp kakan på ett galler eller skärbräda och låt svalna helt och dela sedan på längden (eller tvären, eller mitten, alltså horisontellt menar jag)
  5. Fyllning; Vispa smöret tills det är mjukt och krämigt och vispa sedan gradvis ner florsockret.
  6. Sprid ut smörkrämen på ena botten, lägg på jordgubbssylt och på med den andra delen kakan. Se till att det som var botten i formen hamnar överst, för den sidan är lite snyggare. Pudra på lite florsocker innan servering.

Kakan håller sig i en lufttät burk i 2 dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s