Sent om cider

imageRecept: Tarte Tatin med brandygrädde

”Näää, vad är det med dig och cider?”, utbrast maken på semestern. ”Det smakar ju bara ladugård, och inte på ett bra sätt.”

Min kärlekshistoria med cider är lång, redan under barndomens 70-tal var cider en festmarkör tillsammans med pain riche och kasslergratäng.

Under mina tidiga tonår fick vårt förhållande sig en törn. Ryktena gick att om man blandade Herrljunga cider med druvsocker så skulle man magiskt uppnå någon form av berusning. Sockerstinn och med extremt dåligt mörkerseende (inte på grund av cidern, utan ändå) hängde jag utanför folkparken. Jag var mest livrädd hela tiden och tog första bästa tillfälle att fly fältet och cykla hem så fort mina vänner kunde låtsas vara tillräckligt berusade för att hångla med någon kille på en trimmad Puch Dakota.

Sedan dess har vi blivit ihop igen, jag och cidern, och då menar jag inte sötslisk som Kopparberg och annat bjäfs. Så som hyfsat nybliven villaägare med egna äppelträd så såg jag mig själv som ciderfabrikör minsann, här skulle mustas och jäsas och slå hipstervärlden och deras gamla trökiga IPA med häpnad. Men efter att jag har gått med i ett cidersällskap och anmält mig till en mustkurs så visar det sig att jag får cirka ganska exakt 16 äpplen i år, och det känns ju inte riktigt som något man bygger en ny karriär på… Så om jag inte hittar något som vill dela med sig av sitt äppliga överflöd så får jag använda min lilla skörd på något annat än cider, och då blir det nog plättlätt Tarte Tatin med brandygrädde! Kanskte inte den snyggaste du har sett, men lättfixad och god, och det vinner den på!

Tarte Tatin med Brandygrädde

 • 2 dl crème fraiche
 • 2 msk florsocker
 • 1 msk konjak eller calvados
 • 50g smör
 • 50g strösocker
 • ½ tsk mald kanel
 • 6 Coxäpplen, eller något annan sort som är hård och fast i fruktköttet.
 • 1 pkt färdigkavlad smördeg
 1. Värm ugnen till 220C. Smält smöret i en stekpanna som du kan ha i ugnen eller i en låg kakform, ca 20 cm i diameter. Rör i sockret och värm på tills det börjar karamelliseras. Rör i kanel och äpplen och kör på medelvärme i ca 10 minuter, rör om då och då så att det karamelliserade sockret kommer åt överallt. Dra bort från värmen.
 2. Rulla ut degen och pricka den med en gaffel. Lägg degen över äpplena och tryck ner degen på sidorna, stoppa om äpplena helt enkelt.
 3. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter tills degen har fluffat upp sig och är gyllenbrun.
 4. Blanda crème fraiche med florsockret och brandy eller calvados.
 5. Låt kakan vila 5 minuter, dra en kniv runt kanten på kakan, lägg en tallrik över, och med en snabbt och tjusigt handrörelse så vänder du hela baletten. Servera med brandygrädde – ja just det ja, tänd några värmeljus och bara mys och njut och vad sjutton det är man ska göra på hösten.

4 reaktioner på ”Sent om cider

 1. har du varit på PomPom? cideria på andra lång. det har inte jag, men jag vill! älskade sliskeblask-cider som ung, men numera är det lite torrare varianter som gäller, får jätteont i tänderna av kopparbergs och herrljunga…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s