Fössta Tossdan i Mass

Processed with MOLDIVFörsta torsdagen i mars uttalas så särdeles fint på småländska; Fössta tossdan i Mass – Sicken klang, sicken språkmelodi – och anses av många att vara smålands nationaldag . De flesta dialekter uttalar ’rs’ med ett ’sch’-ljud, medan Smålänningarna väljer helt enkelt att strunta i r-et, smidigt och rationellt.

Självklart ska den här dagen firas, både av oss som har om än en så liten gnutta droppe småländskt blod i ådrorna och av er som önskar att ni hade det, men tillsammans så firar vi idag alltså detta arv (uttalas aaaaaahv, med samma sorts aaaaah som när du har tagit första klunken morgonkaffe) med Massipantååta!

För de som är riktigt hardcore (hadkåå) smålänningar så serveras också ”kååv mä brö å hackad gööka”, men vi hiar oss nu, så vi gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s