Crowd sourcing på menyn!

Recept: Blåbärsglass med cheesecakebotten

Ah, 70-talet, knytkalasets förlovade tid! Då krävdes det inte så mycket för en fest, det behövdes bara en kasse mellanöl (inget tramsigt vin då inte) ett fat med någon brun mat på, på med plyschoverallen och över till grannens storblommiga orangemurriga hem.

Sedan kom 80-talet, pastasalladens och hårsprayens förlovade årtioende som raskt gick över i 90-talets matpajer och det var efter det som det gick riktigt snett…
Kalla kriget i matlagning utbröt, det blev kapprustning i de svenska hemmaköken (knivar av rymdstål – alltid bra om ditt kök blir invaderat av aliens…).
Skulle man hem till någon på middag så fick man räkna med att sitta med kurrande mage i en hel evighet medan man skulle titta på värdparets matlagningsexter gömda bakom KitchenAids, teppanyakihällar, gasolbrännare i hölster, ostknivar och råsaftcentrifuger. Det slutade med att man inte vågade bjuda hem någon och istället satt med köpepizzan i knät och glodde på det ena inredningsprogrammet och matlagningsporren efter den andra.

Hur glad blev inte jag när den marknadsförande grannen återinförde knytkalaset här om sisten, men i uppdaterad tappning. Nu heter det inte knytkalas längre utan crowd sourcing, smaka på den du.

Sänk ambitionsnivån och axlarna, bjud in till crowd sourcing till lördagens partaj, fram med plyschoverallen och spela ”Sweet home Alamaba” på gitarren… eller kanske inte, glöm det där sista.

Bjuder ni mig så tar jag med mig detta!

Blåbärsglass med cheesecakebotten

 • 100 gr smör
 • 17 digestivekex
 • 5dl vispgrädde
 • 1 burk sötad kondenserad mjölk (à 400 g)
 • 250 g frysta, tinade blåbär
 1. Mixa kexen i matberedare eller lägg dem i en plastpåse och banka sönder.
 2. Smält smöret och blanda i kaksmulorna. Bred ut i en form med löstagbar kant ca 24 cm och skicka in i frysen.
 3. Vispa vispgrädden.
 4. Blanda sötad kondenserad mjölk och frysta, tinade blåbär. Vänd ner grädden och rör till en jämn smet. Häll smeten i kakformen och bred ut.
 5. Ställ in i frysen minst 6 timmar,
 6. Ta ut ca 10 minuter före servering.
 • tack till Grannen och Syster för recept och inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s