Snip, snaps, slut!

IMG_2069Recept: Flädersnaps

Midsommar är snart här (i år igen) och här ska sillas, jordgubbar ska snoppas och sedan kan man tillbringa hela midsommarlunchen med att debattera om de svenska jordgubbarna är så bra och om de verkligen var värda sitt pris…
Allt detta under traditionsenligt grå himmel med lite regnstänk, enligt SMHI

Ett annat S som hör till efter sillen, snoppning och sol är ju snaps. Flädern blommar i trädgården så jag tänkte att det var läge att göra sin egen Flädersnaps och började googla och testa recept.

Det mest hardcore-receptet stog Allers Veckotidning (!) för. Inte för att det var några udda ingredienser eller så, utan snarare deras mer än generösa portionsberäkning. Receptet som var baserat på en sjuttibabbsing med lite fläder och socker i skulle alltså vara lagom för 6-8 personer… Inte vet jag vad ni tycker om det, men jag tänker att det blir en intensiv men kort midsommarlunch med de portionsstorlekarna:)

Hemmagjord snaps är en busenkel gåbortpresent, så ska du fira midsommar med svärföräldrarna för första gången och vill hamna på pallplats så gör snaps, och du kommer att hyllas som ett perfekt kap för flick- eller pojkvännen.

Flädersnaps blir inte bara vackert ljusgul, den smakar gott och funkar både till sill och lax. Skulle det vara så att ni inte har någon fläder så är det välkommet att hämta ett par blomklasar hos mig.

  • 3 klasar fläderblom
  • 1 bit citronskal
  • 0,5-1 tsk strösocker, beror på vad du gillar
  • 35 cl Brännvin special
  1. Håll sockret i en burk och häll på en skvätt brännvin och rör till sockret börjar lösa sig.
  2. Skölj fläderblommorna och lägg dem i glasburken tillsammans med en citronskalet, en ca 3-4 cm lång remsa. Skala citronen tunt med potatisskalare så får du inte med det vita beska.
  3. Häll över resten av brännvinet, sätt på lock och låt stå 1-2 dygn.
  4. Sila av brännvinet, smaka av och tillsätt ev. lite mer socker (gör då en sockerlag som du tillsätter). Häll upp på en fin flaska men var försiktig med portionsstorlekarna!

Receptet går självklart att dubbla utan mankemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s