HöstTröstDieten

Recept: Cobbler med plommonkompott

En trasig strömpebyxa gör ingen höst, som en vän så poetiskt uttryckte sig förra veckan när jag klagade på båda fenomenen. Sant så, men idag i göteborg har det baskemig regnat på tvären, horisontellt, underifrån, snett bakifrån – ja, det har varit som att befinna sig i en biltvätt. Värmefläkten på jobbet har gått på högvarv, liksom rumpvärmen i bilen och tanken på att gå i idé känns mer aktuell än någonsin. Ingen kommer väl sakna mig om jag kryper ner under täcket och ligger där och trycker tills vårsolen och tussilagon kikar fram igen.

Men en bra sak med ruskvädret är att man får, eller får och får, jag vill nog säga att man måste tröstäta lite, en varm efterrätt sätter guldkant på den här dagen även om det bara är en vanlig trökmåndag, och vad är bättre än en Cobbler med äppel- och plommonkompott. Säsongens frukter och allt det där ni vet…

Cobbler med äppel- och plommonkompott

Kompott

 • 50g smör
 • 0,6 dl socker
 • 7 plommon, delade i mindre bitar
 • 1 skalat och hackat GrannySmith Äpple
 • 1 tsk kanel

Deg

 • 1 vispat ägg
 • 0,5 dl mjölk
 • 70g kallt smör
 • 2,5 dl mjöl
 • 0,75 dl socker
 • ½ tsk kanel
 • 0,5 msk bakpulver
 • 1 msk rörsocker
 1. Lägg alla ingredienser för kompotten i en kastrull. Koka på svag värme, rör om tills smöret har smält och sockret har löst sig och småsjud sedan tills kompotten har en tjocknat och frukten mjuknat, ca 10-15 min. Häll kompotten i en ungsfast form, ca 20 cm i diameter.
 2. Mixa ihop smör och mjöl, och rör sedan i socker, kanel, bakpulver och en nypa salt. Häll sedan i ägg och mjölk, lite i tagen och mixa ihop tills det är en tjock smet.
 3. Klicka ut smeten över kompotten och strö över rörsockret. Grädda i 30-35 min i 190 grader.
 4. Låt den lilla kompotten vila i 5 minuter innan du serverar den, godast tycker jag den är med en generös klick creme fraishe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s