Tillbakakaka, eller the importance of being right!

Recept: Gaffelkaka

Situs Invertus, det var så det hette!

Ni som känner mig, vet att jag gärna vill ha rätt. När jag gick i skolan så hade jag en mellanstadiefröken, som spelade tramporgel och sjöng ”Blott en Dag” med alldeles för hög och pipig röst varje morgon. Som lutade sin pedagogiska bas på psalmboken i ena handen, och pekpinnen i den andra. Genom klassen gick enligt henne ett litet bibelbälte. Antingen var man med i Missionskyrkan vilket var lika med bra betyg, eller så var man det inte och då spelade inte betygen någon roll för vi skulle ändå till helvetet.

Jag frågade min mellanstadielärare en gång vad som skulle hända om man var född med hjärtat på fel sida kroppen, att allt var spegelvänt. Då dör man, sa hon, det fattar du väl?
Där satt jag, med gråten i halsen, medans klasskamraterna skrattade åt mig. Hade det varit idag, så hade minsta unge googlat fram rätt svar på mobilen och sagt ”tillbakakaka” till fröken.

För häromdagen fick jag reda på att det heter Situs Invertus, att vara född spegelvänd. Minsann!
Eftersom detta uppenbarligen var en händelse som gnagt mig, likt misslyckandet i ”vi i femman”-uttagningen, så googlade jag snabbt upp min gamla fröken. Kanske kunde jag skicka ett vykort till henne och berätta att jag hade rätt och hon hade fel. Tyvärr visade det sig att hon och hennes psalmbok hade vandrat vidare och jag får nöja mig med att berätta det här för er istället, nästan lika bra!

Istället för tillbakakaka serverar jag Gaffelkaka, lite gammaldags så där, men himla bra att ha i frysen nu till alla sommarfikor! (det blir ca 30 kakor av nedan recept)

  • 200 g Smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till degen, i matberedare eller med en kniv.
  3. Rulla degen i två längder, ca 4 cm i diameter och låt vila minst 30 min i kyl. (du kan passa på att vila i soffan du med)
  4. Skär varje rulle i ca 1½ cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper, tryck till varje kaka med en gaffel.
  5. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Låt svalna på plåten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s