Sillen och snoppningens tid är snart här.

Jordgubbsnoppning menar jag så klart, hoppades du på något annat så är du på fel blogg!

Midsommar verkar även i år firas under en traditionsenlig grå himmel med lite regnstänk, och som vanligt vet man inte förrän i sista stund om man ska ha blomsterkrans eller toppluva. Ibland känns det som det enda som skiljer julafton från midsommar att mängden dagsljus och att istället för saffran så kryddas allt med fläder, både sill, snaps och tårta…

Bästa midsommarvädret fick vi när vi tillsammans med några engelska vänner en vecka för sent, då jag hade råkat bjuda in dem till fel datum… Familjen höll god min och firade glatt en andra midsommar med sill och grill, och dans runt stången, till grannarnas förvåning. Snapsvisorna kompletterades med visor som ”Hej tomtegubbar” och ”Med en enkel tulipan”, engelsmännen tyckte det hela var exotiskt och spännande, fast var inte så imponerade av sillen. Vädret, ja det var det bästa midsommarvädret någonsin, även om dagen var fel.

Midsommarmaten är ju ganska traditionsenlig och det finns väl egentligen ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept, men kanske kan vi komplettera med lite nya kompisar till sillen i år? Nu håller vi tummarna för härligt midsommarväder och ett fantastiskt firande för alla!

Flädersnaps
Hemmagjord snaps är en busenkel gåbortpresent, till midsommar. Flädersnaps blir inte bara vackert, den smakar gott och funkar både till sill och lax. Skulle det vara så att ni inte har någon fläder så finns det fortfarande en hel del här på Hisingen.

Ostpaj
Små minipajer passar bra på buffébordet och brukar vara uppskattat av de gäster som faktiskt inte tycker sill är jättegott. Toppa med en skiva lax, löjrom och gräddfil, eller tunna skivor av snabbpicklad polkabeta.

 • 2,5 dl vetemjöl
 • 75 gr kallt smör
 • 0,75 dl kesella
 • Salt/svartpeppar
 • 3 dl riven smakrik ost
 • 3 ägg
 1. Hacka ihop smör och mjöl, tillsätt kvargen och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila i kylskåp 30 min.
 2. Sätt ugnen på 225 grader.
  Kavla ut degen och tryck ut rundlar med ett drickglas, och klä 16 muffinsformar i aluminium.
 3. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
 4. Fördela osten i formarna och häll på äggstanningen, vill du så kan du också lägga i ½ körsbärstomat och/eller lite smulad ädelost.
 5. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 min.

 Jordgubbstårta (glutenfri) 10 bitar

 • 4 ägg
 • 180 g socker (2 dl)
 • 150 g potatismjöl (2 dl)
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 4 msk jordgubbssylt
 • Några hackade jordgubbar
 • 90 g florsocker (1,5 dl)
 • 300 g grädde (3 dl)
 • 3 gelatinblad
 • 140 gr färska jordgubbar, halverade
 • 1,5 dl florsocker till
 • Gnutta citronsaft
 • 1 msk jordgubbssylt eller några mosade färska.
 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar botten (20-22cm) och lägg bakplåtspapper i botten.
 2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl och bakpulver och rör snabbt ner i äggblandningen.
 3. Häll smeten i en form och grädda i 175 grader i 30-32 minuter.
 4. Låt svalna och skär botten i tre delar
 5. Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa häften av sylten med florsocker och häll sedan i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter. Rör sedan ner de hackade jordgubbarna och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
 6. Lägg tillbaka 1 botten i formen, och bred över 2 msk jordgubbssylt. Klä formen från insidan med halverade jordgubbar, snittsidan utåt. Fyll sedan på med hälften av moussen och lägg på en botten till (skär botten i mindre bitar så att det är lättare att trycka ner dem i moussen).
  Lägg på resterande mousse och toppa med sista tårtbotten (eller tårtlock?). Tryck till kakan lite. Blanda ihop florsocker, mosade jordgubbar och en droppe citronsaft till en smet, och bred ut över tårtan.
 7. Låt stå kallt tills det är dags att servera, du kan göra tårtan upp till 24timmar innan servering.


På kvällen brukar det bjudas på grill, och JalapeñosHummus är ett toppentillbehör både till grillade grönsaker, fisk och kött, eller som topping på hamburgaren. Mycket smak, men inte för stark, och att den både är gluten och laktosfri är väl ett +.

Dagen efter midsommar. En del vaknar upp pigga som små lärkor och studsar ner till närmaste badsjö, och för en del är det mer ett sillspadsluktande sent uppvaknande med hemlängtan och törst i en alldeles för varm friggebod på någons lantställe utan lokaltrafik.

Men en sak tror jag är gemensamt – kylen full av gårdagens kokta färskpotatisar, jag har hittills aldrig varit med om att potatis har varit en bristvara på midsommarbuffén. Gör en Potatissallad med resterna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s