Det är bara att grilla läget!

Aji, åh jo!

Recept: Aji

Igår, kl 9.00 upphävdes det 20 dagar långa grillförbudet. Tack gode Gud! Inte för att jag är dödssugen på att grilla, men i mitt grannskap har man ersatt grillningen med, ja inte med falukorv och makaroner precis, utan räkor! Och dessa räkskal hamnar i soporna…

Igår på min powerwalk runt grannskapet (jag har börjat ett nytt liv nu, mer om detta vid ett annat tillfälle) så hade jag tre (3!) ”nära döden” upplevelser p.g.a. äcklig lukt, samt att på ett ställe trodde jag på fullaste allvar att jag var offer för kemisk krigföring – ögonen tårades, jag hostade och hulkade och trodde att ansiktet skulle smälta bort.

Alltså, räkor – vi gillar ju det här på västkusten, men det är så otroligt orutinerat att inte tajma sitt ätande med sophämtningen, eller förvara skalen i frysen till slängdag*? Vem, vid sina sinnens fulla bruk, lägger ut räkskal att jäsa i 23 graders värme och förpestar sin egen trädgård? Det är ju ungefär som att bajsa på sin egen farstutrapp, man gör det helt enkelt inte. Förtydligande; självklart tycker jag inte att det är OK på någon farstutrapp.

Vare sig du grillar kött eller grönsaker, eller frossar i skaldjur så får du här en favorit i repris; Aji, en sjukt god peruansk sås.

 • Bunte koriander
 • 2 färska jalapeñochilis eller gröna chilis
 • 5-6 vårlökar, eller samma volym färsk gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 tsk vitvinsvinäger
 • ½ tsk spiskummin
 • Limejuice från 2 limefrukter (gärna frysta och tinade, så får du ut mer juice)
 • 4 msk mayo

Mixa alla ingredienser med hjälp av en mixer eller stavmixer, salta lite granna om det behövs. Den har rejält med sting så den ger både hår på bröstet och får gästerna att tala i falsett!

*för det är ju faktiskt bara så mycket räkfond man kan koka

3 reaktioner på ”Det är bara att grilla läget!

 1. Halloj i grilloset!
  Ja du varje villaområde stinker just nu efter skaldjursfestern.
  Tips om soptunnan stinker och det är flugor o larver där 24 % ättikssprit i en sprayflaska och så spraya på kanterna av tunnan spraya även i tunnan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s