KRBB hjärtar Google = sant!

Recept: Lasagne med Ricotta och Svartkål

En del säger att hålla på med telefon (eller ”digitalen”, som maken säger  🙂 ) när man sitter och äter är tråkigt, och jag kan till viss del hålla med. Men ibland är det superbra, samtalsämnen slängs upp och man kan genast kolla fakta och lära sig mer. Ingen kommer längre undan med att bara kvalificerat kill-gissa sig fram i livet.

Google är som kryptonit för köksbordens mansplainers!

Utan google nära till hands under sommarens middagar (ack, vad de känns långt borta nu) så hade jag inte lärt mig om dialektkontinuum, Doggerland, rådjurens dräktighetsperiod och hur man dödar en älglus – en kunskap som var oerhört användbar när en liten rackare hängde med hem i håret häromsistens. Jag har helt enkelt blivit en mer allmänbildad människa som snart kan platsa i ett farmarlag i någon pub quiz.

Och så kan man googla på lite recept; man har hört talas om någonting, eller måste hitta ett substitut till den saknade ingrediensen, eller bara undrar vad tusan man kan göra med det man har hemma just nu. Man kikar runt, lägger till, drar ifrån, gör en remix av 3-4 recept och så kör man.

Idag var huvudingredienserna som jag behövde lite inspiration runt; svartkål, ett par gamla tomater som ingen ville äta för att de började bli skrynklig, ägg och en halvdöd basilika i kruka. Efter lite googlande, och stödköp, så landade vi i en Svartkål och Ricottalasagne, det var inte fy skam inte.

 • 1 hackad rödlök
 • 3 finhackade vitlöksklyfta
 • Chiliflakes
 • Zest av 1/2 citron
 • 2 burk krossade tomater, finhacka gärna och släng i de gamla tomaterna som du hittar i kylskåpet
 • 1 lagerblad
 • Hackad basilika, färsk eller fryst
 • 500 gr ricotta
 • 1 dl riven parmesan
 • 2 ägg
 • ½ tsk muskot
 • 250g mozzarella
 • 100g rucola
 • 150g spenat, frusen går bra
 • 10 stjälkar finstrimlad svartkål, jag hade lite grönkål också, allt funkar!
 • pastaplattor
 • Olivolja
 1. Fräs lök och vitlök mjuka i lite olja. Häll i de krossade tomaterna tillsammans med citronzest, chili, lagerblad och hälften av basilikan. Hysta gärna i en liten parmesanskalk om du har.
 2. Låt såsen puttra i 20-30 minuter, späd med lite vatten om den blir för tjock.
 3. Fräs spenat, rucola och grönkål i olivolja i en stekpannan tills det har mjuknat.
 4. Blanda ihop ricotta, parmesan, ägg, muskot, flingsalt och några rejäla tag med svarpepparkvarnen och rör sedan ner det gröna.
 5. Montera ihop lasagnen som vanligt, börja med lite tomatsås i botten på en ugnsfast form, på med lasagneplattor, ricotta och kålblandningen och sedan lite tomatsås. Fortsätt så tills du har använt upp all fyllning men spara lite tomatsås till sista lagret.
 6. Toppa lasagnen med lite tomatsås, skivad mozzarella, hackad basilika och lite olivolja.
 7. Grädda i 180 grader i 30 min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s