Jag hävdar kulinarisk immunitet!

recept: Mördegskaka med saffran

Ibland är man på olika plan helt enkelt, och man får acceptera att man vill olika saker…

Oftast brukar det funka rätt väl, en vill göra en sak och den andra något annat. Okej, ingen big deal men ibland blir det just det, en big deal.
Idag vill maken greja med huset, och det vill inte jag. Med bister min målar han ytterdörren och jag vill bara äta upp de sista smulorna av dygnsgamla salt och vinägerchips nedsköljda med en slatt cola. Och så vill jag kolla på Netflix. Så jag duckar mitt vuxenansvar. Varje gång maken kommer in i så flyger jag upp från datorn/telefonen/Netflix så jag nästan snubblar omkull över dammsugaren som jag lämnat kvar mitt i köket och låtsas greja som tusan. Jag lurar ingen, jag lurar inte mig själv och definitivt inte maken. Ni vet hur det är…

Så vad göra? Jag trollar fram ett ess ur rockärmen, ett ”gå direkt till fängelse utan att passera gå-kort, fast tvärtom. En kaka, den dåliga stämningens motgift. Jag hävdar kulinarisk immunitet, att jag måste och vakta kakan i ugnen 🙂

Så det blir så jättehärligt, alla blir glada, sura miner suddas bort och vi fikar – hurra – eller nä, så blev det inte, maken gav sig ut och löptränade och jag åt fyra kakor själv men det var det värt! (de var ju så små…)

3-2-1 är ett klassiskt engelsk recept på Shortbread, mördegskaka, en hörnsten i engelska skolmatsbespisningar – så det här receptet har jag säkert både ätit och bakat tusen gånger, så enkel och god är den.
1 del socker, 2 delar smör och 3 delar mjöl, blanda ihop och skjuss in i ugnen!

  • 75 gram socker
  • 150 gram smör
  • 225 gram mjöl
  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Smörj en form (till receptet ovan använde jag en form som var 22×22 cm) och klä botten med bakpapper, det kan gärna sticka upp på sidorna också.
  3. Arbeta snabbt ihop i en matberedare eller med en kniv till en smulig deg, överarbeta inte degen. Jag blandade också i 1 pkt saffran som jag hade låtit dra i 1 msk apelsinjos. Tryck ut degen i form, platta till (ruffa gärna upp ovansidan med en gaffel också)
  4. Grädda i 30 min, ta ut kakan och strö på lite rörsocker, och grädda sedan i 5-6 mintuer till.
  5. Skär kakan i lagom stora bitar och låt sedan svalna, antingen i formen eller om du lyfter över kakan till ett galler med hjälp av bakpappret.

2 reaktioner på ”Jag hävdar kulinarisk immunitet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s