– Ska det smaka så?

Recept: Krossad färskpotatis med pesto

Alla har vi väl ätit en hemvävd variant av någon klassisk maträtt och sedan insett när vi blivit mer världsvana att det var inte all så den skulle smaka egentligen.

Skolans risotto som egentligen bara var överkokt ris med ärtor i. Parisare som var en skiva formfranska med köttfärs på… Att chokladmousse kunde vara något annat än skummjölksfluff från Blå Band – jösses. När man förstod att Stroganoff inte bara var en tomatpurébaserad korvrätt utan egentligen skulle innehålla både nötkött och senap.
Jag avskydde länge Tiramisu. Fy, smaken tillsammans med konsistensen var näst in till helt omöjligt att klara, nej fy tusan. Sedan fick jag smaka på en riktig Tiramisu på en liten restaurang i Rom, ja men då fattade jag ju helt plötsligt vad det handlade om och kunde inte få nog.

När man sedan möter originalet, som det SKA smaka så trillar poletten ner, wow! Det är alltså så här det ska smaka. Men i en del fall så får man erkänna att man gillar kopian bättre.

När jag smakade pesto för första gången så fanns det varken parmesan eller pinjenötter i den lokala ICA-butiken, olivolja såldes på Apoteket (för öronvax ni vet) och vitlök, herregud, en vitlöksklyfta räckte till ett helt kvarter. Dessutom så fanns det inte ens mixer i var och vartannat kök så ingenting hackades särskilt noga, hack hack hack, så fick det vara bra så.
Så när jag väl fick smaka ”riktig” pesto så tänkte jag att ja ja, det var ju helt ok, men om jag ska erkänna så gillar jag min grovhackade mandelvariant bättre (och pestoburkar med mörkgrönt slajm i hoppar vi över helt och hållet, eller hur).

Gör peston, ha den på pastan, på ostbrickan, ät den med sked direkt ur burken i skenet från kylskåpet sent på kvällen, eller toppa rostad färskpotatis med den – så jädrans gott, en hit till midsommargrillen… varsegoda, ni behöver inte tacka!

Min variant av pesto, typ:

  • Mixa ihop 1 vitlöksklyfta med ½ dl olivolja och en nypa flingsalt, + en kruka basilika, stjälklar och allt.
  • Mixa sedan i 50 gr god hårdost som lagrad cheddar, Red Fox, eller en rivig västerbottenost, samt 1 rejäl näve mandlar med skal och allt. Mixa till lagom grynig konsistens med lite tuggmotstånd, häll på lite mer olja om det behövs.

Och ja, jag kör det i mixern, det skäms jag inte för.

Rostad pestopotatis

  • Koka färskpotatis.
  • Lägg upp potatisen på en plåt med bakplåtspapper och tryck till varje potatis med näven så att de krossas lite och pensla med olivolja och strö på lite flingsalt och svartpeppar och rosta i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter (eller gör ett folieknyte och lägg på grillen).
  • Klicka på peston de sista 5 minuterna.

Till och med de där tråkmånsarna som säger saker som ”grillen är för kött”  kommer att falla till föga och äta pestopotatis som de är deltidsvegetarianer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s