Dag 2 – Räkmacka

Japp, här saknas både citron, dill och rödlök, men det var ärligt den enda räkmackebilden jag hade i mobilen. Ca la Vie!

Livet på en räkmacka – det vore något det va?

I Göteborg pågår just nu Nordens största kultur- och medieevenemang, och det går närmast till att jämföra med ett vasalopp för bibliotekarier, ett kulturens tjurrusning – ALLA är där.

Det gäller att ha rejält på fötterna när man besöker bokmässan, inte bara för man går mycket, utan de verkligt erfarna besökarna har förutsett att de kommer göra massor av fynd och har med sig rullväskor. Dessa rullväskor drar de utan hänsyn över fötterna på de som råkar stå i vägen. Kulturtanter, av alla åldrar och alla kön, är ett aggressivt släkte när de kommer i grupp.

För dig som inte har möjlighet att besöka biblioteksmässan så kan du med KRBBs tips ganska så lätt skapa i alla fall en del av känslan tillsammans med dina vänner på hemmaplan.
Samlas i ett trångt utrymme, kanske en hiss, en tambur eller ett förråd kan duga. Träng ihop er ordentligt, ”knö er” på ren göteborgska, säg förlåt ungefär var tredje gång ni trampar på någons tå, och skrik emellanåt ”Jan Guillou”, ”Jag ser Jonas Gardell” eller ”Guuuuud, kolla, Camilla Läckberg” i örat på varandra.
Den här looken ska kompletteras med gårdagens rödvinsvingar i mungiporna samt en ”dramaten” som ni kör över varandras fötter med. Hela upplevelsen avslutas sedan med en räkmacka, för så gör man i Göttebårj.

Strunta i sockerstinna tekakor (tekakor är djävulens mat sa jag just till mina systrar) och använd gott danskt rågbröd istället. Smöra brödet ända ut till kanten, och lägg på ett lager strimlad krispig sallad. På med ett halvt kokt ägg, en tomatklyfta eller två, majonnäs (självklart kan du göra egen om du har lust, men för mig duger Hellmans bra) och så en stor grabbanäve med fina räkor, inte sådana där små ynkliga saker i lake.

Toppa med dill, mycket dill och picklad rödlök och sist men inte minst en citronklyfta, inget trams med citronskivor här utan en rejäl klyfta ska det va.

En reaktion på ”Dag 2 – Räkmacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s