Focaccia! ”Fokat-tja” säger expressen. ”Baka det” säger KRBB

Recept: Focaccia med fikon och rödlök

Äntligen är den över, konvalescensperioden.
I lite mer än 3 veckor har jag haft foten i gips och hoppat fram på kryckor, och då har jag varken haft aptit eller någon möjlighet att laga något som har krävt mer än 2-3 minuter i upprätt läge.  Jag har överlevt på nudelsoppor, mackor och allmosor från familjen.

”– Köp något gott”, har jag bett maken, från djupet av soffhörnet där jag legat, när han har gått till butiken. Men när han har kommit hem med osaltade nötter, bananer och vatten med persikosmak,  så inser jag att han, efter 22 år tillsammans, har skrämmande dålig koll på vad jag tycker är gott. Ingen människa har blivit frisk på bananer, tjurade jag.

Men lagar man inte mat så kan man ju alltid surfa på recept istället, och då hittade jag den här rubriken ”bakverken som du alltid uttalar fel”.  Alltid, vad då alltid? Hur sjutton vet Expressen om hur jag säger Naan-bröd, eller hur jag får in ett feluttalat ”apfelstrudel” i ett vardagligt samtal.
Men skit i det, tänker jag. Det viktigaste är väl att vi bakar och äter, inte att vi uttalar det helt perfa? Det här är snabbt och enkelt recept på focaccia, uttala det som du vill, men baka det ikväll, ring över en vän (mig tex. som sitter här brödlös med foten i högläge) och kör lite hemmaAW.

Fredagsfocaccia med fikon och rödlök

1/2 pakt jäst
3 dl ljummet vatten
Olivolja
6 dl vetemjöl
1 msk honung (ta socker eller sirap om du inte har honung)
1,5 tsk salt

  1. Rör ut jästen i vattnet, häll i salt, honung och 1 msk olivolja. Rör ner mjölet och rör ihop degen med en träsked eller ännu hellre med en elvisp och degkrokar. Det blir en kladdig deg, så att knåda ihop den med fingrarna är ingen höjdargrej.
  2. Täck bunken med platsfilm och låt degen jäsa i 45-60 min.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll på en skvätt olivolja och tippa ner degen. Ta lite olja på fingrarna och forma degen till ett platt bröd, inte högre än 1.5 – 2 cm och låt jäsa ytterligare 20 min.
  4. Tryck ner oljade fingrar i degen och gör lite gropar över hela brödet och strö över flingsalt, rosmarin, skivade fikon och karamelliserad rödlök.
  5. Grädda i 200-225 grader i 25 minuter.

Karamellisera rödlök genom att låta skivad rödlök puttra i en skvätt olja, lite vitlök, chiliflakes, flingsalt, brunt socker och timjan tills mosiga och goda. En liten skvätt balmsamvinäger är inte heller fy skam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s