Dagen-innan-lönsoppa

Recept: Grön Ärtsoppa

Dagen innan lön är inte rolig för någon, det är lite på bankkontot, lite i skafferiet och just nu är det också lite dagsljus (inte för att det har med bankkontot att göra men det ökar liksom på tristessen).

Men, vi gör väl som Kajsa Warg, vi tager vad vi haver och kokar soppa på en spik. Soppa har ju ibland lite dåligt rykte men ställer upp när det kniper för den är egentligen god och snäll, ungefär som Johnny Castle i ”Dirty Dancing”.

Med buljong, bönor eller linser, grönsaker och kryddor hemma så kan du alltid fixa en middag – och snabbt. Eller så har du tur som jag och blir hembjuden på dagen-före-lönsoppa, ännu snabbare och godare, för soppan trivs i sällskap.

Grön ärtsoppa med chorizotopping, det låter det va?

Mjuka upp 1-2 skivad vitlöksklyfta i lite olja i en stor kastrull.

Tillsatt 600 gram ärtor (spar några till dekoration), 7 dl vatten och 2 buljongtärningar, (kyckling eller grönsak) och koka upp och sjud i 4 min.

Mixa soppan slät med en stavmixer och vispa i 2 dl crème fraiche, grädde eller färskost och smaka av med salt och vitpeppar.

Servera soppan med en klick crème fraiche, lite ärtor och någon topping. Jag stekte en bit gammal torr chorizo i olivolja och toppade soppan med, olja och allt, men ta det du har. En smörstekt skiva bröd, några räkor som fräst i chili, lite pepparrot i creme fraiche (med eller utan lite lax) eller varför inte en annan räddare i nöden; ett löskokt ägg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s