Våren och cabbarnas tid är här.

img_6408Recept: Lök, potatis och gruyere tart

Våren är här, på riktigt, för det sannaste av alla vårtecknen har dykt upp. ”Vilket då?” tänker ni.
Nej, det är inte körsbärsblommorna, eller de som fotograferar körsbärsblommorna som jag tänker på. Inte heller är det någon liten spattig sädesärla som bär hem våren till mig, eller åsynen av färdigmarinerade och självlysande glutamatspäckade flintastekar som signalerar vår.

Nej, det är cabbarna. Det är vår på riktigt när man i nästan varje korsning i Göteborg ser en cab med ett frysande par i övre medelåldern bakom ratten. Permabruna, den där åretruntfärgen som mest kan beskrivas som ”teak” i tonen, solglajjer, Lexintonkepsar och uppvända kragar på pikétröjan, sitter de där med blicken stelt riktad framåt (mot Billdal, mot Särö? Vad vet jag).Solen lyser, det är svinkallt, 60plussare fryser i cabben, då vet man att våren är här.

Något annat som också är brunt är karamelliserad lök (Ser ni vad jag gjorde där, va? Solbränna – lök – recept… ni hajar ju vad jag har kämpat för att hitta en radioövergång till det här receptet: Lök, potatis och gruyere tart

  • 4 msk olivolja
  • 6 salviablad
  • 3 finskivade lökar
  • 250g färdigt smördeg (ta 4 färdiga plattor, låt tina lite, och tryck ihop dem till en sammanhållen underdel)
  • 3 stora kokta potatisar i kvartar
  • 150 g riven gruyère (är inte den svindyr kanske någon tänker, och jo, den kostar ju mer än en vanlig bit ost eller en färdigriven påse gratängost, men om du inte tänker äta din egna kroppsvikt i gruyère så ska du unna dig detta, ger så mycket mer smak).
  1. Lägg olivolja och salvia i en panna. Fräs tills salvian är krisp och ta ut bladen salvia och lägg åt sidan.
  2. Lägg i löken i samma stekpanna och salta. Låt puttra på låg till måttlig värme i 20-30 minuter, rör om ibland tills den är mjuk och karamelliserad.
  3. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper och toppa med karamelliserade lök, men lämna en kant runt, potatis och riven gruyere. Grädda i 20-25 minuter i 190c
  4. Ta ut ur ugnen när den är gyllenbrun, garnera med friterad salviablad och servera med kallskuret, olivolja, mer ost, sallad – vad du vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s