Fredag den 13:e! Ha ha! Tillåt mig skratta.

Eftersom Cacio e Pepe blir så fult att fota får ni en kul bild på mig istället!

Recept: Pasta e cacio e pepe

Så här kaxigt skrev jag i morse:
”Fredagen den 13e känns ju inte mer skrämmande än en medelhavsbris jämfört med året 2020. Vem vet det kanske t.o.m. blir en lyckodag?”
Japp, jag fick snabbt äta upp mina ord och avslutar dagen med en sprucken trumhinna och öronvärk från helvetet… En gång öronbarn alltid öronbarn.

Men på tal om att äta, jag har alltid tyckt att det är roligt att äta, men fattar ju nu att det egentligen handlar mindre om vad som är på tallriken och mer vem man äter med. Och då menar jag kanske inte vardagsmaten: köttfärssåsen, fiskpinnarna och hämtpizzan.
Nej, det är ju det där med att träffa andra och äta gott, hemma eller på lokal, och få umgås. Ja, vad ska jag säga, inget nytt som jag kan tillföra i Coronadialogen utan jag tycker bara att det är precis lika trist, tråkigt och skrämmande som er andra.

Så ikväll blir det lite tröstmat i form av pasta cacio e pepe
Det här rätten är som favoritbyxorna, ni vet de där som passar lika bra på jobbet som när man senare svirat om och hamnat på världens roligaste AW. Det här är en rätt som rör sig från vardagen till helg med lika små medel. Och ännu inte lika bastardiserad som stackar kusine pasta carbonara och caesarsalladen som finns i 1000 olika sorgliga varianter på varenda sommarkrog. 3 ingredienser , men wow…

Cacio e pepe för 2

  • 2 tsk hela pepparkorn
  • 200 g spaghetti, gärna chitara, linguine, bavette eller någon annan lite bredare variant. Jag brukar inte vara snobbig, men verkligen, ta den bästa pastan du kan hitta, gärna bronspasta, det blir en superskillnad.
  • 80 g pecorino romano, finriven och rumstempererad. Försök inte med parmesan, jag gjorde det misstaget, det blev inte så bra.
  1. Rosta pepparkornen i en varm, torr panna tills du känner doften och mortla dem sedan grovt.
  2. Koka upp vatten i en bred och grund panna eller kastrull med välsaltat vatten – obs, jag menar välsaltat, ta lite till – och tillsätt sedan pastan. Du ska koka pastan i lite mindre vatten än vanligt, så det täcker men inte mycket mer. Rör om ibland och skopa ut 2,5 dl kokvatten fem minuter innan pastan är klar och låt svalna något.
  3. Häll av pastan och låt den svalna i en minut. Under tiden lägg ost och det mesta av pepparn i pannan och häll över lite av pastavattnet pö om pö och rör med stadig arm ihop till en krämig sås. Tillsätt pastan och veva ihop medan du tillsätter lite mer vatten (du borde inte behöva allt) för att få en härlig sås som täcker all pasta. Oroa dig inte om det tar ett tag att träffas – fortsätt veva och du kommer bli rikligt belönad.
  4. Strö över lite mer peppar och servera omedelbart.

2 reaktioner på ”Fredag den 13:e! Ha ha! Tillåt mig skratta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s