Every dog has its day…

…och numera har varje maträtt sin egna dag, och idag är det raggmunkens dag. Grattis. 

Jag gillar raggmunk. Välstekt, lite knaprig och gyllenbrun är den lite av en kulinarisk ryggrad för vår husmanskost, en del av vårat mat-DNA. Dock anser jag att det är en rätt som bäst serveras på lokal. Det är svårt att få till den där exakta balansen mellan fluff och krisp som bara ett väl instekt stekbord kan fixa. Sedan ska det ju serveras hårdstekt sidfläsk till, och det är inget man vill osa ner innerstadslägenheten med en astmatisk kolfilterfläkt med. 

Så nä, raggisen stannar på krogen och vi gör en rösti istället.
Rösti är raggmunkens lite mer flexibla kusin, den passar fint till frulle faktiskt men går bra ihop med lite olika tillbehör. Just den här parmesanvarianten mumsade vi på igår kväll med sallad, chark och det sista skrapet löjrom (nu är det så trist i frysen igen tills matmässorna drar igång i framtiden ”å en kan unne säj”).

Rösti med parmesan

(Tilltugg till 3-4 pers, eller till 2 som huvudrätt) 

  1. Skala å riv 3 bakpotatisar och 1/2 gul lök
  2. Lägg potatisrivet i en kökshandduk i en durkslag och vrid ur den överflödiga vätskan.
  3. Värm någon msk olivolja och en klick smör i en stor stekpanna på låg/medelvärme, lägg i hälften av potatisen, riv över rejält med parmesan och toppa sedan med resten av potatisen och tryck ihop och strö över lite flingsalt. 
  4. Stek 6 minuter, dra upp värmen och stek 1-2 min till. För att vända på röstin så lägg en tallrik i pannan, vänd stekpannan och låt sedan röstin glida tillbaka ner i pannan. Stek ytterliga 6-7 minuter på medelvärme, häll lite olja runt om kanterna. 
  5. Häll över röstin på en skärbräda, på med flingsalt och svartpeppar – toppa med roccula. Antingen så kan du toppa kakan med goa tillbehör, eller så skär du upp den i bitar och låter var och en ta för sig. 

Mums filibabba!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s