Hasta la vista, söndagsmiddag!

Recept: Köttfärslimpa

Tonåringen pluggar på distans just nu, och måndagarna börjar med gymnastik. Känns som ett lite udda ämne att göra på distans men det kanske funkar. Jag vet i alla fall att Teoretisk gymnastik, det hade varit något för mig.
2 x 45 min. lektioner i dåligt självförtroende varje vecka i grundskolan gav inte förutsättningarna för ett liv som atlet om man säger så.
Jag var alltid vald sist, jag förstod aldrig reglerna, jag var rädd för bollar, jag var framförallt rädd för pojkarna som jagade efter bollar och likt en  elefanthjord på flykt trampade ner allt i sin väg inklusive lilla jag; 32 kilo glasögonprydd i sockiplast, jag var bara collateral damage i deras strävan efter mål.

Tänk om man hade fått gympa på det man gillar och är bra på; jag hade varit en stjärna på ”stående after-ski”, balansgrenen ”jag ska fan inte köpa plastpåse för sju spänn”, ”köksdans” och ”3 meter kanellängd”, varför inte ”drinkpinnespjut” eller extremsporten ”storköpsorientering”. Min senaste paradgren är nog ”hast med liten köttfärslimpa”.
Japp, jag menar hast och inte kast. Jag fick det här receptet av ena systern och det är hast – det går snabbt att göra och man kan vara lite hastig, ”hack hack hack” – det krävs inte så mycket finess. Jag vet, utan läsglasögon kan det se ut som jag serverar helstekt marsvin, men jag lovar att det är en köttfärslimpa.

 • 600 gram köttfärs
 • 4 msk ströbröd
 • 2,5 dl vätska, kan vara mjölk, kan vara vatten
 • 2 msk flytande buljong
 • 2.5 tsk salt
 • 2 st ägg
 • ½ tsk Vitpeppar
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk oregano
 • soja
 • Grönsaker att servera till som potatis, kvartade gullökar, rediga bitar morötter (vi vill inte ha något litet fjös på tallriken), hela vitlöksklyftor, svamp, palsternacka… vi tager vad vi haver.
 • 5 dl kött/kalv buljong
 • 3 dl grädde
 • Lite maizena att reda såsen med om man vill

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ströbröd, vätska och buljong i en bunke och låt svälla minst 10 minuter.
 2. Lägg i färs och salt och blanda väl (en ballongvisp är kalasbra att blanda med utan att behöva ha ner varma händer i färsen) och rör sedan ner ägg, peppar paprika och oregano.
 3. Forma färsen till en knubbig liten limpa i en smord ugnsform, tillräckligt stor form så du får plats med alla grönsaker runtomkring.
 4. Skär grönsakerna i lagom stora bitar, och lägg runt limpan i formen.
 5. Pensla limpan med soja.
 6. Koka ihop buljong, grädde och en gnutta soja. Smaka av, du kan behöva lite mer buljong så inte grädden gör det för jolmigt. Red ev. av såsen med lite maizen och häll sedan såsen i formen. Tycker du att det blir mycket sås så kan du ju hutta i mer efter hand.
 7. Sätt in formen i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 200 grader. Stek ca 45 min. Servera! (lite persilja på hade väl inte varit dumt)

Hasta la vista, söndagsmiddag!

2 reaktioner på ”Hasta la vista, söndagsmiddag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s