– åååh, det är trrrrrråkigt!

Recept: Coquito, eggtoddy från Puerto Rico

Pga av makens host, snor och snörvel tvingades jag ställa in det planerade julhänget. Jag fattar, det är karantän och avstånd som gäller, även om det är något oskyldigt som ”man-flu” så vill ju ingen bli smittad och vara sjuk över jul.

Men det är trrrrrråkigt! Jag känner mig som om jag är 6 år och tvingas ställa in mitt barnkalas. Det är så orättvist så man vill bara lägga sig ner och skrika, och så sparka lite granna. Orättvist! Och tråkigt! Och alla andra får…

Vad gör man då? Dränker sig i de ohemula mängderna ris a la malta som finns i kylskåpet? Tittar på Julfilmer på Netflix tills ögonen blöder? Eller kommer man på den enda fördelen med att festen blev inställd? Coquito! Mer för mig.

Coquito är en Puerto Rican äggtoddy lixom, fast utan ägg, med kokos, sött som satan och jättejättegott. Man kan göra det i förväg, den håller sig i kylskåpet i en vecka och passar utmärkt att ge tomten en liten hutt av. Precis som äggtoddy är det inget man dricker mängder av, men ett roligt alternativ till alla andra julsmaker.

Coquito

  • 2,5 dl mörk rom (helst, men jag har gjort den med både ljus rom och vodka, man tager vad man haver…)
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • Lika mycket mjölk, eller mjölk/grädde mix.
  • 250 ml kokosmjölk/kokosgrädde
  • Lite vaniljextrakt eller vaniljsocker
  1. Blanda ihop allt, skaka om rejält eller kör i mixern. Smaka av och hutta i mer av det som du tycker saknas. Man kan ha i lite kanel och muskot redan här, men om den inte ska serveras direkt så tycker jag att man hoppar det till serveringen istället. 
  2. Dekorera gärna glasen med kokosflingor, jag kör med kolasås så att flingorna fastnar rejält.
  3. Servera och strö över lite kanel och lite muskot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s